Zoeken

Moslimorganisaties Nederland dienen klacht in tegen minister

7 december 2022 - 12:00 - Wereld

©

Moskeeën en islamitische organisaties in Nederland hebben een klacht ingediend tegen minister van Onderwijs Dennis Wiersma. De minister heeft "de grondwet geschonden door onder meer te discrimineren, groepen te beledigen en aan te zetten tot haat en discriminatie".

Dit zegt Spior, Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond, verwijzend naar een aankondiging van een maand geleden. Dennis Wiersma zei toen dat "de schoolinspectie de bevoegdheid moet krijgen om in weekendscholen in te grijpen als er tekenen van wanbeheer zijn".

Lees ook: Minister wil dat bestuur Islamitische School Amsterdam opstapt

Wiersma noemde een onderzoek van Nieuwsuur en NRC uit 2019 als een van de redenen. Destijds werd gemeld dat ten minste 50 moskeescholen onder invloed stonden van het salafisme. Spior vindt dat het plan van Wiersma in strijd is met de vrijheid van godsdienst, de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vereniging. Vorige week meldde de NRC dat de minister "informele" scholen onder toezicht van het schoolbestuur wil stellen, maar dat zijn eigen ambtenaren, de landsadvocaat en het schoolbestuur zelf daar tegen zijn. De minister "heeft kennis genomen van de klacht" maar "acht toezicht noodzakelijk op plaatsen waar bekende tekenen van radicaal denken zijn".

VVD-Kamerlid Mariëlle Paul vindt het "heel bizar" dat honderden moskeeën en islamitische organisaties een klacht hebben ingediend tegen de onderwijsminister: "Ook zij zouden het belang van kinderen voorop moeten stellen en het kaf van het koren moeten scheiden als het gaat om weekendscholen."

Lees ook: Nederland: gemeenten onderzochten moskeeën jarenlang in geheim

Stephan van Baarle van Denk meent dat de minister "niet moet afgaan op vermoedens, maar contact moet opnemen met islamitische organisaties om uit te zoeken of de berichten over misbruik echt waar zijn." Volgens Paul van Meenen (D66) is het beter om "af te wachten wat de minister voorstelt". En René Peters (CDA) vindt dat bij "echte misstanden moet kunnen worden ingegrepen".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team