Zoeken

Toeslagenouders met migratieroots vaker gecontroleerd door Nederlandse fiscus

16 september 2022 - 09:00 - Wereld

©

Het College voor de Rechten van de Mens constateert na eigen onderzoek dat de Nederlandse Belastingdienst discriminerend heeft gehandeld in het toeslagenschandaal. Het is een extra bevestiging van wat al bekend was, maar het is toch een nieuwe erkenning voor de slachtoffers.

Het College stelt dat er ‘voldoende feiten’ zijn die doen ‘vermoeden’ dat er een onderscheid werd gemaakt. Er werd gewerkt op een manier die als resultaat had dat vooral mensen met een buitenlandse afkomst benadeeld werden, al stond er nergens expliciet dat er een onderscheid gemaakt zou worden op basis van nationaliteit of ras, schrijft het AD.

Lees ook: Veel Marokkanen bij slachtoffers toeslagenaffaire in Nederland

Het College schrijft dat personen met een buitenlandse afkomst veel vaker voor toezicht werden geselecteerd dan personen met een Nederlandse afkomst. In 2014 kwamen personen met een buitenlandse afkomst 16 keer vaker voor in het speciale CAF-programma dat georganiseerde fraude en misbruik van toeslagen moest tegengaan. Mensen van buitenlandse komaf kwamen daarna ook nog eens bijna 4 tot 5 keer vaker op zogenoemde zwarte lijsten terecht.

Lees ook: Oosterhoutse Toeriya eist gerechtigheid na Toeslagenaffaire

De bewijslast ligt nu bij de Belastingdienst. Die moet in individuele procedures aantonen dat er geen sprake was van discriminatie. Maar nu aangetoond is dat de fiscus daadwerkelijk onderscheid heeft gemaakt op grond van afkomst, kan dit ertoe leiden dat meer ouders hun zaak aan het College gaan voorleggen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team