Zoeken

Rachid fietst van Brussel naar Marrakech om kankerpatiënte te helpen

11 september 2022 - 22:00 - Marokkanen in het buitenland

©

De Marokkaans-Belgische Rachid is van plan om vanuit Brussel naar Marokko te fietsen om geld in te zamelen voor een 60-jarige kankerpatiënte. Ze kan zich namelijk geen kankerbehandeling veroorloven.

De 52-jarige Rachid werkt als buschauffeur bij het Brusselse openbaar vervoerbedrijf (MIVB), en omschrijft zichzelf als "niet al te sportief", maar "zeer avontuurlijk". Hij heeft zichzelf een enorme uitdaging gesteld tijdens zijn "vakantie", hij is van plan in 27 dagen van Brussel naar Marrakech fietsen, ten voordele van een arme vrouw die baarmoederkanker heeft. "Alles bij elkaar moet er zo’n 3000 kilometer afgelegd worden om het afgelegen dorp van Zahra te bereiken. In theorie zou ik er met de fiets 27 dagen over doen," zegt hij in La Capitale.

Lees ook: NGO in Sevilla helpt Marokkaanse seizoenarbeidster met kanker

Zijn reis begint op 15 september. "Het doel van de fietstocht van Brussel naar Marrakech is om zoveel mogelijk geld in te zamelen, zodat de dame eindelijk behandeld kan worden. Zahra is 68 jaar oud en heeft gevorderde baarmoederkanker. Helaas kan zij zich geen behandeling veroorloven. Ze is nooit getrouwd geweest, heeft geen kinderen en haar broers werken niet. Om haar verschrikkelijke pijn te verlichten, kan ze zich alleen Doliprane veroorloven, wat het equivalent is van Dafalgan, en dat wordt steeds minder effectief naarmate de tijd verstrijkt," legt de moedige buschauffeur uit.

Rachid kent Zahra niet persoonlijk. Haar verhaal bereikte hem via Fouad, iemand die hij ooit ontmoette op een humanitaire reis waarvoor ze samen kinderkleding inzamelden in België, om daarna uit te delen in kleine Marokkaanse dorpjes. "Ik wil de fietstocht ook maken omdat het een goede manier is om aan de dame duidelijk te maken dat ze er niet alleen voor staat, zodat ze weet dat er ook iemand anders is die voor haar vecht. Ik vind het een mooi gebaar dat haar goed zal doen en tegelijkertijd mijn moeder trots zal maken, daar waar ze is", zegt hij.

Lees ook: Schots koppel loopt 1000 km om geld in te zamelen voor Marokko

Hij durfde Zahra niet te vertellen dat hij zijn moeder een paar maanden geleden aan dezelfde ziekte heeft verloren. "Ik heb er een zeer trieste en slechte herinnering aan. Mijn moeder had hier het geluk om behandeld te worden. Ze heeft twee jaar gevochten, maar de strijd werd helaas door de ziekte gewonnen."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team