28 juni 2022 - 16:20 - Wereld
Een Marokkaanse seizoenarbeidster met kanker moest haar werk in Huelva neerleggen, zonder hulp of aandacht van haar werkgever. Ze werd opgevangen door een NGO in Sevilla.
De 57-jarige Marokkaanse seizoenarbeidster ging al 14 jaar lang elk seizoen naar Huelva om deel te nemen aan de aardbeiencampagne. Ze wilde de campagne van dit jaar ondanks haar ziekte niet missen, omdat ze het geld nodig heeft om haar chemotherapie in Marokko te betalen. De problemen van de seizoenarbeidster begonnen toen ze op 9 mei met ziekteverlof werd gestuurd nadat ze was flauwgevallen. "Ik lijd al zeven jaar aan baarmoederhalskanker en de behandeling in Marokko is erg duur, tussen 1000 en 1500 euro," vertelt de moeder van vier aan Público.
Lees ook: Snufje Marokko in Spaanse Huelva tijdens aardbeienseizoen
De seizoenarbeidster onderging in april chemotherapie in Marokko, maar kon de volgende sessie niet betalen, daarom besloot ze om ondanks haar ziekte naar Huelva te trekken om te werken. Haar gezondheid kreeg er een zware klap. "Begin mei, werd ik ziek. Ik was zwak, ik kon niet praten of eten en ik kon amper lopen. Ik vertelde de bedrijfsleider dat ik erg ziek was en dat ik naar de dokter moest. Maar hij weigerde me naar het ziekenhuis te brengen," zegt ze.
De seizoenarbeidster werd aan haar lot overgelaten. Ze werd zo ziek dat ze uiteindelijk met spoed naar het ziekenhuis werd gebracht. Wanhopig besloot ze haar kinderen op de hoogte te brengen. Een van hen contacteerde een Marokkaanse zender met het verhaal van haar moeder. De vereniging Jornaleras en Lucha werd van haar situatie op de hoogte gebracht en kwam haar bezoeken. De organisatie heeft het Andalusische Vrouweninstituut benaderd om een onderkomen te zoeken voor de seizoenarbeidster. Ze werd uiteindelijk opgevangen door de vereniging Afavi in Sevilla.
Lees ook: Britse landbouwers op zoek naar Marokkaanse seizoenarbeiders
"Wat er met deze vrouw is gebeurd is schandalig. Hieruit blijkt eens te meer dat de rechten van deze seizoenarbeiders moeten worden verdedigd", aldus de woordvoerder van Jornaleras en Lucha. Het bedrijf waar de vrouw werkt, heeft haar socialezekerheidsbijdragen of salaris niet meer uitbetaald sinds zij ziek is geworden.
België wil einde maken aan talentenroof door Marokko
Rabat kiest voor Koreaanse elektrische bussen
Opel’s nieuwe Rocks Electric: een Marokkaans productie
Militaire industrie: Marokko zet groots in op WhAP-pantservoertuig
Drugsbaron op de vlucht in Marokko: jacht van Tanger tot Orly
Ramadanseries hit in Marokko, Algerije én Europa
"Ontvoerd" meisje uit Spanje teruggevonden in Marokko
EasyJet waarschuwt reizigers naar Marokko
Spanje toont spierballen tegenover Marokko in Ceuta
Ryanair onder vuur na schrappen vlucht naar Marokko
Gemengde huwelijken: sjiisme wint terrein onder Marokkanen in België
Koning Mohammed VI bouwt moskee in Turijn van 17 miljoen euro
Moslimdiscriminatie in Nederland "hardnekkig en normaal"
Parasieten gevonden in Russische tarwe bestemd voor Marokko