Zoeken

Algerije provoceert Marokko met militaire oefening in Tindouf

24 januari 2021 - 13:20 - Wereld

©

De Algerijnse generaal Saïd Chengriha heeft andermaal een provocatieve actie ondernomen tegen Marokko. Hij gaf leiding aan een grootschalige lucht- en grondvuuroefening van het Algerijnse leger in Tindouf, aan de grens met het koninkrijk. Een verslag van de oefening werd uitgezonden door de Algerijnse staatstelevisie.

Sinds het Amerikaanse besluit om de soevereiniteit van Marokko over de Sahara te erkennen, neemt de spanning tussen het buurland en het koninkrijk alsmaar toe. Volgens het blad Sahel Intelligence was het organiseren van de militaire oefening op een steenworp afstand van de Marokkaanse grens, een doelbewuste provocatie van generaal Chengriha.

Door zich te richten op de “klassieke vijand” zou Algerije zijn greep op het eigen land willen verstevigen. Het zou de Algerijnen van het idee af moeten brengen om te gaan protesteren.

Deze strategie verandert echter niets aan de kritieke toestand waarin de Algerijnse economie verkeert. Zo is de export van olie en gas vanuit Algerije in 2020 met 40% gedaald. Het Algerijnse ministerie van Energie heeft zondag verklaard dat de gekrompen export in combinatie met de wereldwijde daling van de olieprijs zou kunnen zorgen voor een verdere verzwakking van het land.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team