Zoeken

Oproep voor de promotie van Tamazight onder wereld-Marokkanen

2 juni 2021 - 17:40 - Marokkanen in het buitenland

©

Een collectief van Amazigh-verenigingen die in het buitenland zijn gevestigd heeft de Marokkaanse regering via een brief opgeroepen om de Amazigh-cultuur te promoten onder wereld-Marokkanen.

In mei stuurde het collectief een brief naar de Marokkaanse premier Saad Eddine El Othmani, die tevens de voorzitter is van de Permanente Ministeriële Commissie voor het toezicht op en de evaluatie van de invoering van het Tamazight als officiële taal in Marokko. De schrijvers van de brief brengen zes tekortkomingen onder de aandacht van de autoriteiten en bieden hier een mogelijke oplossing voor.

Ten eerste beveelt het collectief aan dat het ministerie van Nationale Opvoeding ook onderwijs in het Tamazight gaat aanbieden aan Marokkanen die in het buitenland wonen. Hiervoor zouden de bestaande bilaterale overeenkomsten op het gebied van onderwijs met de woonlanden van de wereld-Marokkanen moeten worden aangepast. Ook vraagt het collectief aan de Marokkaanse autoriteiten om middelen, mensen en materialen vrij te maken voor deze operatie.

De tweede aanbeveling van de schrijvers is om het Tamazight als officiële taal te gebruiken in Marokkaanse ambassades, consulaten en culturele centra in het buitenland. Ook zou het Tamazight moeten worden gebruikt tijdens officiële ceremonies en nationale feestdagen en zouden officiële documenten ook in het Tifinagh moeten worden opgesteld, meldt de website Amazigh World.

De Amazigh-verenigingen roepen de Marokkaanse overheid ook op om de promotie van festivals, concerten en tentoonstellingen te financieren en de deelname van Amazigh-artiesten aan culturele evenementen die vanuit de Marokkaanse diplomatie worden georganiseerd te verhogen. Het collectief wil dat er meer Amazigh-artiesten uit het buitenland worden gevraagd voor culturele en artistieke programma’s die in Marokko worden georganiseerd zodat zowel zijzelf als het Tamazight meer bekendheid krijgen in het koninkrijk.

Om al deze aanbevelingen om te zetten in daden wil het collectief van Amazigh-verenigingen dat er een gezamenlijke commissie wordt opgericht.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team