Zoeken

Istiqlal-partij uit zorgen over kinderen Marokkaanse diaspora

4 juli 2021 - 14:00 - Marokkanen in het buitenland

©

De Marokkaanse politieke partij Istiqlal maakt zich zorgen over de educatie en het culturele bewustzijn van Marokkaanse kinderen die buiten het koninkrijk opgroeien. Tijdens een zitting in het Marokkaanse parlement op 28 juni werd dit onderwerp besproken.

Afgevaardigde van Istiqal-partij en vice-voorzitter van de parlementaire commissie van Buitenlandse Zaken, Allal Amraoui, verklaarde dat wereld-Marokkanen zich zorgen maken over de opvoeding van hun kinderen met betrekking tot cultuur, taal en religie.

Lees ook: Marokko: debatten om Marokkaanse diaspora bij ontwikkeling te betrekken

"Dus welke maatregelen neemt de overheid voor deze kinderen?", vroeg Amraoui tijdens de parlementszitting aan de verantwoordelijke onderminister Nezha el Ouafi, meldt het dagblad L’Opinion. De parlementariër wil weten welke inspanning de overheid gaat leveren voor de arabisering en religieuze opvoeding van de kinderen van de diaspora.

Volgens de onderminister zijn 70.000 Marokkaanse kinderen die in het buitenland wonen ingeschreven op 2365 scholen. Ook zouden 582 verenigingen een overeenkomst hebben gesloten om Marokkaanse leraren en onderwijsinspecteurs te laten werken in Duitsland, België en Spanje. De Hassan II Stichting heeft een online portaal opgezet waar kinderen Arabisch kunnen leren. Meer dan 350.000 leerlingen zouden van deze diensten gebruikmaken. In Ivoorkust zal er een onderwijsinstelling worden geopend naar het model van het Marokkaans schoolsysteem.

Toch concludeert Amraoui dat de regering en het parlement meer inspanningen moeten leveren om de wereld-Marokkanen betrokken te houden bij het koninkrijk.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team