Zoeken

Toerisme: ondernemers doen noodoproep aan Koning Mohammed VI

4 juni 2021 - 18:20 - Marokko

©

Door de voortdurende sluiting van de Marokkaanse landsgrenzen staat het water bij de ondernemers in de toerismesector van het koninkrijk tot aan de lippen. Een collectief van jonge ondernemers uit de sector heeft daarom Koning Mohammed VI opgeroepen om hen te helpen.

De ondernemingen zijn nu al 15 maanden gesloten zonder uitzicht op het einde van de coronacrisis of misschien een korte heropleving van het toerisme. Het collectief van toerisme-ondernemers heeft in een oproep aan Koning Mohammed VI zes punten aangegeven die cruciaal zijn om de toerismesector te ondersteunen. Ten eerste pleiten ze voor een verlenging van de FI-regeling, een financiële ondersteuning van 2000 dirham per maand voor werknemers die door de coronaviruspandemie hun baan zijn verloren. Ze adviseren om deze regeling minimaal drie maanden door te laten lopen na de opheffing van de noodtoestand. Dit zou ontslagen en faillissementen kunnen voorkomen.

Ook willen de ondernemers dat hun werknemers tot het einde van de noodtoestand uitstel krijgen om hun leningen af te betalen. Ze stellen voor dat de Marokkaanse Professionele Bankengroep (GPBM) en Bank Al Maghrib een overeenkomst sluiten om de druk op de werknemers die thuis zitten zonder werk te verminderen.

Het collectief vraagt de Koning ook om de reisbeperkingen binnen Marokko en de sluiting van het luchtruim vanaf 15 juni op te heffen. Ze zouden graag zien dat gevaccineerde toeristen en reizigers met een negatieve testuitslag in ieder geval weer worden toegelaten tot het koninkrijk. Ook stellen ze voor dat dit besluit tijdig bekend wordt gemaakt door de autoriteiten zodat de toerismesector de tijd heeft om zijn activiteiten weer volledig op te starten.

In de oproep wordt ook geëist dat het personeel in de sector wordt gevaccineerd. Volgens het collectief is dit de enige manier om veilig toerisme in Marokko te kunnen garanderen. Ook willen de ondernemers dat Marokko zich aansluit bij het Europese project voor de ontwikkeling van een vaccinatiebewijs.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team