Zoeken

Marokko streeft naar voedselonafhankelijkheid dankzij groene waterstof

18 april 2023 - 13:00 - Marokko

©

De productie van groene waterstof in de regio Dakhla en het gebruik ervan voor de ontzilting van zeewater, kan Marokko in staat stellen om zelfvoorzienend te worden op het vlak van voedsel. Dat blijkt uit een studie van Marokkaanse onderzoekers.

De productie van groene waterstof in Dakhla kan Marokko in staat stellen om de droge gebieden in het zuiden om te vormen tot groene gebieden en zo voedselonafhankelijkheid te bereiken, aldus de studie "Evaluatie van groene waterstofproductie in Marokko met behulp van gemengde hernieuwbare bronnen", gepubliceerd in het International Journal of Hydrogen Energy.

Lees ook: Marokko wordt tweede grootste producent van windenergie in Afrika

Marokko is een serieuze mededinger op de markt voor groene waterstofproductie, aan een lagere kostprijs van 2,54 dollar per kilogram, aldus de studie. De stad Dakhla zou de beste locatie zijn voor groene waterstofproductie in het koninkrijk volgens testen die werden uitgevoerd op meerdere hybride systemen (zon en wind) en op meerdere locaties in het koninkrijk.

Volgens de studie kan groene waterstof worden verkregen via elektrolyse, een methode die wordt gebruikt om waterstof van zuurstof te scheiden en waterstof uit water te halen. Zo zou de combinatie van zonneparken en windturbines Marokko kunnen helpen waterstof te produceren tegen lage kosten in Dakhla (0,12-0,35% van de nettokosten in de stad).

Lees ook: Marokko wil groene waterstof exporteren naar EU

Volgens de World Energy Council is Marokko een van de zes landen in de wereld met een grote capaciteit om groene waterstof en zijn derivaten te produceren, en zou het koninkrijk in 2030 aan 4% van de wereldwijde vraag kunnen voldoen. Vanuit dit perspectief zou Marokko van een importeur naar een exporteur van energie moeten gaan.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team