Zoeken

China bouwt batterij-toeleveringsketen in Marokko voor Europa

21 juni 2024 - 22:00 - Marokko

©

China is bezig met de opbouw van een batterij-toeleveringsketen in Marokko om Europa te helpen, dat moeilijkheden ondervindt met de ontwikkeling van een eigen industrie om de productie van elektrische voertuigen te voeden.

Dit werd onthuld door Sebastian Wolf, directeur operations bij PowerCo, de batterij-eenheid van Volkswagen AG. "We hebben geen toeleveringsketen. Die moet worden opgezet," aldus Wolf. Hij voegde toe dat de opbouw van de LFP-toeleveringsketen momenteel in Marokko plaatsvindt, in plaats van in Europa. Het koninkrijk, een brug tussen Afrika en het oude continent, is rijk aan fosfaatbronnen, die essentieel zijn voor de productie van LFP-cellen, en profiteert van vlotte handel met de Verenigde Staten.

Lees ook: Chinese giganten investeren $910 miljoen in Tanger

China heeft een aanzienlijk aandeel in de wereldwijde productie van batterijen en essentiële grondstoffen zoals lithium, nikkel en kobalt. Op zoek naar onafhankelijkheid op dit gebied, verliest Europa, dat achterblijft, investeringen aan de Verenigde Staten en Canada, waar het financieringsbeleid aantrekkelijker is.

Lithium-ijzer-fosfaatbatterijen (LFP) zijn de afgelopen jaren een populaire technologie geworden vanwege hun lagere kosten en hogere efficiëntie. China kan LFP-batterijen produceren voor bijna de helft van de gemiddelde wereldwijde kosten, wat zijn dominante positie op deze markt versterkt, meldt BloombergNEF.

Lees ook: Marokko wordt leider in elektrische batterijen

In 2023 ging CNGR Advanced Material Co., een Chinese fabrikant van batterijcomponenten, een partnerschap aan met het Afrikaanse private-equityfonds Al Mada om een industriële basis in Marokko op te bouwen. Met een totale investering van meer dan 2 miljard dollar hopen ze tegen 2025 de productie van batterijmaterialen op een nieuwe locatie in Jorf Lasfar aan de Atlantische kust van Marokko te starten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team