Zoeken

Israël-Marokko: minder douanerechten, meer elektrische auto’s

29 juli 2023 - 17:00 - Economie

©

Israël overweegt een vrijhandelsovereenkomst met Marokko te sluiten om de douanerechten (7%) op elektrische auto’s en batterijen te schrappen.

Shai Cohen, het voormalig hoofd van het Israëlische verbindingsbureau in Rabat, kondigde in juni aan dat zijn land een vrijhandelsovereenkomst met Marokko over deze kwestie wilde sluiten. Tel Aviv streeft naar meer dan een miljard dollar aan export in de komende drie jaar via de haven Tanger Med.

Lees ook: Marokko: contract van 150 miljoen dollar met Elbit Systems?

Volgens de Israëlische economische krant Globes hebben Itzik Wetz, directeur van Carso Motors, en Avi Kenneth, vice-president van de Israëlische Kamer van Koophandel, in mei gesprekken gevoerd met de Marokkaanse minister van Industrie en Handel, Ryad Mezzour, en hoge functionarissen van Renault Marokko over "het stimuleren van de export van in Marokko geproduceerde auto’s naar Israël".

Lees ook: Spanje wil net als Marokko Israëlische ’PULS’ raketwerper

De Renault-groep kondigde in maart aan van plan te zijn een nieuwe hybride auto te produceren in zijn fabriek in Marokko, die vanaf volgend jaar naar Israël zal worden geëxporteerd. De groep Stellantis heeft ook aangekondigd ongeveer 400.000 auto’s per jaar in Marokko te zullen gaan produceren. De autofabrikant overweegt om elektrische auto’s van het type Fiat Topolino in Marokko te produceren voor de export naar Israël.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team