Zoeken

Proces tegen moordenaars Mohamed Bouchikhi begonnen in Amsterdam

11 mei 2023 - 20:00 - Wereld

©

Het proces tegen de twee verdachten van de vergismoord op de 17-jarige Mohamed Bouchikhi is woensdag van start gegaan. De jongen van Marokkaanse afkomst werd in 2018 doodgeschoten in een buurthuis in Amsterdam.

Ruim vijf jaar na de feiten worden de 30-jarige Emylio G. en de 41-jarige Randell D. eindelijk vervolgd. Zij zouden de 17-jarige Bouchikhi per vergissing hebben doodgeschoten tijdens zijn stage in het Amsterdamse buurthuis op Wittenburg, eind januari 2018. Volgens justitie stormden de criminelen het buurthuis binnen, op zoek naar de 19-jarige Gianni L. Ze openden het vuur in de richting van een groep tieners. Mohamed Bouchikhi werd doodgeschoten terwijl Gianni L. zwaargewond raakte maar de aanslag overleefde.

Lees ook: Twee verdachten opgepakt voor vergismoord Mohammed Bouchikhi (17) in Amsterdam

Beide verdachten waren ook betrokken bij de moord op Siegmar Flaneur in 2015, aldus het OM. De op Curaçao geboren Flaneur woonde in Amsterdam-Zuidoost. Hij werd op de Leerdamhof doodgeschoten na een feestje. De politie vond hem dood op het fietspad. Emylio G. werd eind 2021 in zijn cel aangehouden, waar hij al vastzat voor de moord op Mohamed Bouchikhi.

Randell D. is volgens het OM ook betrokken bij de moord op de Amsterdamse crimineel Lucas Boom, die in 2015 voor de ogen van basisschoolleerlingen met een automatisch wapen werd neergeschoten. Lucas overleed ter plekke. Randell D. was in de periode voor zijn aanhouding voortvluchtig.

Lees ook: Stille tocht voor Mohammed Bouchikhi trekt honderden aan in Amsterdam

De twee verdachten worden de komende weken gehoord in drie zaken. De dood van Mohamed Bouchikhi zorgde vijf jaar geleden voor veel emotie in Amsterdam. In februari 2018 werd een stille tocht georganiseerd. "Deze onschuldige en hoopvolle jongen is van ons weggerukt. Amsterdam mist Mohamed", zei burgemeester Femke Halsema van Amsterdam toen. Het lichaam van de jongeman is gerepatrieerd naar Marokko waar hij is begraven.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team