Zoeken

Proces Hirak-activisten wederom uitgesteld

17 oktober 2017 - 18:40 - Marokko

©

Het Hof van Beroep in Casablanca heeft dinsdag het proces van 21 Hirak activisten, waarvan een deel al weken in hongerstaking is, wederom uitgesteld.

Na een intense uitwisseling tussen de advocaten besloot de rechter de hoorzitting tot 24 oktober uit te stellen. Het is de derde keer dat het proces wordt uitgesteld.

Mohamed Ziane, één van de bekendste advocaten van de Hirak sympathisanten, stelt dat het proces veel tijd kost en dat de situatie voor spanningen zorgt. Hij vraagt aan Koning Mohammed VI om in te grijpen en een einde te maken aan deze crisis.

De 21 verdachten, waarvan het merendeel rond de twintig is, werden in mei en juni tijdens demonstraties in Al Hoceima gearresteerd en naar de Oukacha gevangenis in Casablanca overgebracht.

Ze worden vervolgd omdat ze een gevaar vormden voor de interne veiligheid van de staat maar ook voor poging tot sabotage, moord en plundering en samenzwering tegen de binnenlandse veiligheid. Allen riskeren tot twintig jaar gevangenisstraf.

Twaalf van hen zijn al bijna een maand in hongerstaking. Hun gezondheidstoestand is zorgwekkend en steeds meer mensenrechtenorganisaties eisen hun onmiddellijke vrijlating. Een van de demonstranten die dinsdag voor de rechter verscheen verloor zelfs het bewustzijn in de rechtszaal en werd met een ambulance weggebracht.

Tijdens de vorige hoorzitting op donderdag 5 oktober had de rechter alle voorwaardelijke vrijlatingsaanvragen die door de advocaten van de demonstranten waren ingediend geweigerd.

Het Hof van Beroep moet vandaag ook de zaak tegen de journalist Hamid El Mahdaoui behandelen. De hoofdredacteur van Badil werd op 20 juli gearresteerd omdat hij mensen had aangemoedigd om aan de verboden demonstratie van die dag in Al Hoceima deel te nemen. Hij werd tot één jaar gevangenisstraf en een boete van 20.000 dirham veroordeeld.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team