Zoeken

Marokkaanse autoriteiten verbieden grote demonstratie Hirak op 28 oktober

27 oktober 2017 - 10:00 - Marokko

©

De plaatselijke autoriteiten in Al Hoceima hebben de demonstraties die door de Hirak protestbeweging op 27 en 28 oktober in heel Marokko worden georganiseerd verboden.

In een verklaring laten de autoriteiten weten dat anonieme bronnen en mensen die niet uit de provincie afkomstig zijn meerdere oproepen tot demonstreren op sociale media hebben gedaan. Daarbij worden alle Marokkanen aangespoord om op 27 en 28 oktober de straten op te gaan en hun rechten te eisen.

Deze oproepen respecteren de geldende wettelijke procedures echter niet en komen na de terugkeer van de veiligheid en rust in de provincie. De publieke opinie volgt met tevredenheid de vooruitgang van de ontwikkelingsprojecten. Nieuwe demonstraties zouden daar een negatieve invloed op hebben.

Voor de lokale overheden creëren deze oproepen een spanningsklimaat dat de belangen van de burgers en de openbare orde negatief beïnvloeden. De autoriteiten van Al Hoceima hebben daarom besloten om alle demonstraties op 27 en 28 oktober in de openbare ruimte te verbieden.

Op 28 oktober zal het juist één jaar zijn dat Mohsin Fikri omkwam. De 31-jarige visboer werd in Al Hoceima door de machines van een vuilniswagen verpletterd na de inbeslagneming van zijn vis. Zijn dood leidde tot massale demonstraties en soms rellen in het noorden van het land.

Tijdens de demonstraties die op zijn dood volgden werden tientallen mensen gearresteerd. Het merendeel wordt nog steeds vastgehouden, net als de leider van de protesten Nasser Zefzafi, die begin deze week samen met dertig andere demonstranten voor de rechter in Casablanca stond. De zaak werd echter naar volgende week dinsdag uitgesteld nadat er commotie was ontstaan in de zaal.

Gisteren weigerde de rechtbank de aanvragen tot voorwaardelijke vrijlating van Zefzafi en tientallen andere Hirak-gevangenen goed te keuren.

Reacties op dit artikel zijn niet meer mogelijk.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team