Zoeken

Verloofde overleden wereld-Marokkaan probeert postuum te huwen

2 september 2022 - 20:20 - Marokkanen in het buitenland

©

Als gevolg van een dubbele kanker is een Marokkaanse man uit Saint-Laurent-du-Var overleden. Hij wilde trouwen met zijn partner, met wie hij 36 jaar samenwoonde en twee kinderen heeft. Na zijn dood probeerde zijn verloofde wanhopig om een postuum huwelijk te verkrijgen.

Mustapha, een elektricien van opleiding bij wie in 2019 een dubbele kanker was vastgesteld, had besloten het jaar daarop met Henriette te trouwen om haar de nodige bescherming te geven. Hij had de officiële procedures opgestart, maar de gezondheidscrisis had de zaak van het echtpaar uit Saint-Laurent-du-Var vertraagd.

Lees ook: Turkije kent nationaliteit toe aan Marokkaan die omkwam bij staatsgreep Istanboel

"De medische behandeling was erg moeilijk. Hij was erg moe en verzwakt en kon zich niet altijd bewegen. Door de opeenvolgende lock-downs konden we niet naar het Marokkaanse consulaat in Marseille gaan," vertelde zijn verloofde aan Nice-matin. In augustus 2021 overleed Mustapha, en ontving het echtpaar geen attest dat Marokko hun had moeten toesturen en waaruit bleek dat de toekomstige echtgenoot niet reeds in zijn land van herkomst was gehuwd.

Lees ook: Issam verdronk bij redding bejaarde man en krijgt medaille

Sinds de dood van haar verloofde vecht Henriette om te kunnen trouwen met de vader van haar twee kinderen om het nabestaandenpensioen te kunnen ontvangen en de wensen van Mustapha te respecteren. Daarbij stuit zij echter op enorme moeilijkheden. Terwijl het postuum huwelijk in Frankrijk is toegestaan, is dit niet het geval in Marokko. De 57-jarige Laurentine stuurde haar dossier in november 2021 naar het ministerie van Justitie. Het ministerie antwoordde in juli 2022 dat de wet van het land van haar overleden verloofde een postuum huwelijk niet toestaat. Zij heeft twee maanden de tijd - tot 25 september - om een advocaat in de arm te nemen en een rechtszaak aan te spannen. "Ik ben bezig met het samenstellen van een dossier," zei ze.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team