Zoeken

PJD houdt zich "stil" na waarschuwing Koninklijk Kabinet

14 maart 2023 - 16:00 - Marokko

©

De Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (PJD) zal niet reageren op het maandag gepubliceerde communiqué van het Koninklijk Kabinet over Israël. Dit heeft haar secretaris-generaal, Abdelilah Benkirane, aangekondigd. Hij heeft zijn partijleden en ambtenaren uitgenodigd zich te onthouden van elk commentaar op het onderwerp, tot de vergadering van het partijsecretariaat.

Het algemeen secretariaat van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD) bekritiseerde recent het Marokkaans beleid met betrekking tot de laatste ontwikkelingen in de bezette Palestijnse gebieden. De partij beschuldigde met name minister Nasser Bourita van Buitenlandse Zaken ervan Israël te verdedigen op regionale en internationale bijeenkomsten. Het Koninklijk Paleis is van mening dat deze verklaring van de partij onverantwoorde excessen en gevaarlijke onjuistheden bevat, benadrukte het Koninklijk kabinet in een maandag uitgegeven verklaring. Het standpunt van Marokko ten aanzien van de Palestijnse kwestie is onveranderlijk en vormt één van de prioriteiten van het buitenlands beleid van Koning Mohammed VI.

Lees ook: Koning Mohammed VI tikt PJD op de vingers na kritiek op normalisatie Israël

De constante en principiële positie van Marokko kan niet worden onderworpen aan politieke biedingen en verkiezingscampagnes, zegt het Koninklijk Kabinet in zijn nota. Volgens de Grondwet is het buitenlands beleid van het Koninkrijk ook een prerogatief van de Koning en kunnen de internationale betrekkingen van het Koninkrijk niet gechanteerd worden door wie dan ook en tegen welke vergoeding dan ook. Het instrumentaliseren van het buitenlands beleid van het Koninkrijk in een interne partijpolitieke agenda, vormt daarom een gevaarlijk en onaanvaardbaar precedent, zo wordt verder gesteld.

Lees ook: Abdelilah Benkirane haalt uit naar Nasser Bourita door Israël

Het Koninklijk Kabinet zegt ook dat de hervatting van de betrekkingen tussen Marokko en Israël werd uitgevoerd in omstandigheden en in een context die iedereen kent en benadrukt dat de normalisatie van de betrekkingen in 2020 werd begeleidt door persberichten en officiële verklaringen. De actieve krachten van de natie, politieke partijen, bepaalde prominenten, evenals bepaalde verenigingen die zich bezighouden met de Palestijnse kwestie, werden op de hoogte gebracht van dit besluit en spraken hun steun en engagement ervoor uit.

Bladna.nl