Zoeken

Marokkanen en Palestijnse families geëvacueerd uit Gaza

17 november 2023 - 12:00 - Wereld

©

Deze week zijn 112 Marokkaanse staatsburgers en hun Palestijnse families geëvacueerd uit de Gazastrook, meldt een Marokkaanse diplomatieke bron.

Deze groep, die deze week Gaza verliet richting Egypte, vormt de eerste van een reeks geplande evacuaties. In totaal hebben 614 personen, die hulp zochten bij de Marokkaanse ambassade in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever, verzocht om evacuatie. De grensovergang vond plaats via de controlepost van Rafah, die de Gazastrook met het Egyptische Sinaï verbindt. De geëvacueerden hadden 72 uur de tijd om Egypte te verlaten, richting Marokko of andere landen.

Lees ook: Marokkaanse kinderen in Gaza roepen Koning Mohammed VI tot hulp

Deze vertrekken werden mogelijk gemaakt dankzij de lijsten die dagelijks door de autoriteit van Gaza worden gepubliceerd. Hoewel deze autoriteit onder controle staat van Hamas, dat de facto de Gazastrook bestuurt sinds 2007, worden de vertreklijsten gezamenlijk goedgekeurd door Egypte en Israël, wat duidt op een zekere coördinatie in deze operaties.

Lees ook: Evacuatie honderden Marokkanen uit Gaza verloopt moeilijk

De evacuatie is het gevolg van het gewelddadig conflict tussen Israël en de Palestijnse beweging Hamas. Volgens Israëlische autoriteiten is de militaire operatie in de Gazastrook, die al meer dan 11.000 Palestijnse slachtoffers heeft geëist, gericht op het "elimineren van de Hamas en het bevrijden van gijzelaars".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team