Zoeken

Commerciële zone Fnideq: een onverwacht succes

13 november 2023 - 10:00 - Economie

©

De commerciële zone van Fnideq, die in maart 2022 werd geopend als een initiatief om de handelsactiviteit aan de grens met Ceuta nieuw leven in te blazen, lijkt zijn beloftes waar te maken.

Volgens de plaatselijke autoriteiten is de commerciële zone, die zich uitgestrekt over een gebied van 10 hectare, bedoeld om ongeveer duizend banen te creëren en de aantrekkelijkheid van de regio te vergroten, met als uiteindelijke doel de lokale economie een boost te geven. Bijna twee jaar na de lancering van het project, is het duidelijk dat de inspanningen succesvol zijn.

Lees ook: Fnideq concurreert met Sebta en trok al 60 bedrijven aan

Het project maakt deel uit van het programma voor economische ontwikkeling van de regio’s M’diq-Fnideq en Tanger-Tetouan. Voor de eerste fase was een budget van 200 miljoen dirham voorzien. De commerciële zone in Fnideq omvat 76 magazijnen, waarvan ongeveer zestig in gebruik zijn genomen door bedrijven in de sectoren textiel, voedselproducten, bouwmaterialen, huishoudelijke apparaten, schoonmaak- en schoonheidsproducten, auto’s en decoratie.

In de handelszone zijn tot eind oktober ruim 1300 importtransacties uitgevoerd, met een totale waarde van meer dan één miljard dirham. Daarnaast zijn er 930 douanevergunningen afgegeven voor ruim 800 miljoen dirham. De opgebrachte douanerechten en belastingen overstijgen de 320 miljoen dirham.

Lees ook: Fnideq: eerste ondernemers verwelkomd in economische zone

Sinds september heeft de gouverneur van de regio besloten de zone open te stellen voor handelaren uit het hele land. Het uiteindelijke doel is om van deze zone een internationaal handelsplatform te maken dat bijdraagt aan de economische, sociale en milieugerichte ontwikkeling van de regio.

Bladna.nl