Zoeken

Ophef in Frankrijk door afbeelding biddende moslim als verkeersdrempel

15 december 2022 - 20:00 - Wereld

©

Een afbeelding van een biddende moslim die dienst doet als verkeersdrempel, werd dinsdag tijdens een gemeenteraadsvergadering in het Franse departement Vendée geprojecteerd als illustratie bij een presentatie. Het beeld zorgt voor controverse. In de zaal waren ook kinderen en hun ouders aanwezig.

Het incident vond plaats in Boufféré, een gemeente in Montaigu-Vendée, waar een jong gemeenteraadslid, lid van de kindergemeenteraad (CME), ter illustratie van het project van een verkeersbord voor een plaatselijk bedrijf, de verkeersdrempel heeft vervangen door een moslim die aan het bidden is. De sessie werd bijgewoond door een tiental leerlingen van de vijfde klas, vergezeld van hun ouders.

Lees ook: Italië: Marokkanen worden "brulapen" genoemd

De afbeelding viel slecht bij de oppositie binnen de gemeenteraad. De oppositie maakte haar verbijstering bekend via haar blog. "In Montaigu-Vendée is het mogelijk om onaanvaardbare beelden te tonen, onder het mom van humor, zonder dat dit iemand choqueert. De spreker was geamuseerd door haar ’eigenzinnige humor’, maar laat ons duidelijk zijn, dit was een publiek islamofoob discours." Daarbij werd verwezen naar de collectieve verantwoordelijkheid van de gemeenteraad.

Lees ook: Moslimorganisaties Nederland dienen klacht in tegen minister

Florent Limouzin, de burgemeester van Montaigu-Vendée, erkende de "grove fout". Hij verklaarde dat de presentator van het project "op het laatste moment een powerpoint maakte en totaal ongepaste afbeeldingen heeft gekopieerd en geplakt, zonder de diensten van de stad te raadplegen".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team