Zoeken

Spanje: justitie verplicht scholen tot islamonderwijs

16 februari 2022 - 20:20 - Wereld

©

De moslimgemeenschap in Murcia kan eindelijk islamonderwijs volgen op school. Dit besloot een rechter na een klacht over de weigering van de plaatselijke overheid om de wet op het islamitisch onderwijs toe te passen. Die wet is in Spanje van kracht sinds 1992.

De regio Murcia heeft een grote moslimgemeenschap, van naar schatting 100.000 personen, waarvan ongeveer 22.300 kinderen zijn ingeschreven op openbare scholen. Die kinderen hadden tot nu toe geen recht op islamitisch onderwijs, maar dat onrecht is rechtgezet door het Hof van Justitie van Murcia. De rechtbank stelde een Spaanse vrouw uit Cartagena in het gelijk, die zich twaalf jaar geleden tot de Islam bekeerde en in juni jongstleden een klacht indiende tegen het ministerie van Onderwijs, wegens de discriminatie van haar kinderen. De kinderen van de verzoeker moeten "islamitisch onderwijs kunnen volgen, in overeenstemming met de bepalingen van wet 26/1992", zo oordeelde de rechter.

Lees ook: Spanje: hoofddoek steeds normaler in publieke scholen

"Ik wil dat mijn zoon dezelfde rechten heeft als alle andere kinderen," zegt de aanklager in een verklaring aan Onda Regional de Murcia. Ze verwijt de schoolleiders "islamofobie, ongelijkheid en een gebrek aan tolerantie".

De rechter stelt in zijn vonnis dat het recht op islamitisch onderwijs niet alleen geldt voor de kinderen van de eiser, maar in alle centra waar in overeenstemming met de wet, minstens 10 ouders van leerlingen daarom verzoeken. Het ministerie van Onderwijs kan nog tegen de beslissing in beroep gaan bij het Hooggerechtshof.

Volgens de overeenkomsten die de regering van Felipe González in 1992 met de religieuze minderheden heeft gesloten, "moeten de schoolautoriteiten het recht op islamitisch onderwijs in openbare en particuliere onderwijscentra garanderen aan alle moslimleerlingen van wie de ouders daarom verzoeken". Het vak zal worden gegeven door docenten die zijn aangesteld door de Islamitische Commissie van Spanje, overeenkomstig het programma dat op 14 maart 2016 in het Spaanse staatsblad is gepubliceerd.

Lees ook: Islamonderwijs op Spaanse scholen

Volgens gegevens van de Islamitische Commissie zijn er in Spanje 312.498 moslimstudenten ingeschreven, waarvan 179.357 migranten. Het islamitisch onderwijs heeft ook als doel "om het recht op godsdienstvrijheid op de juiste manier te kanaliseren, waarbij extremisme wordt vermeden", aldus een rapport van het Spaanse Instituut voor Strategische Studies afhangend van het ministerie van Defensie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team