Zoeken

Onthullingen over sterke aanpak Covid-pandemie door Koning Mohammed VI

23 juni 2024 - 19:40 - Marokko

©

Moulay Hafid El Alamy, voormalig minister van Industrie, Handel en Digitale Economie van Marokko (2013-2021), heeft onthullingen gedaan over de manier waarop Koning Mohammed VI de Covid-19-crisis in Marokko heeft beheerd. Tijdens een conferentie in Parijs deelde hij zijn ervaringen met het beleid van de Koning tijdens de pandemie.

El Alamy vertelde dat hij rechtstreeks in contact stond met de monarch, die vanaf de eerste dag actief betrokken was bij de crisisaanpak. "Voordat we de grenzen sloten, belde de Koning mij om zijn plannen te bespreken. Hij zei dat hij van plan was de grenzen te sluiten om de Marokkanen te beschermen", verklaarde El Alamy. Hij gaf toe dat hij aanvankelijk niet overtuigd was van deze aanpak. Als minister van Industrie vreesde hij dat het sluiten van de grenzen en het thuisblijven van mensen de industrie en het land economisch zouden schaden.

Lees ook: Koning Mohammed VI besmet met coronavirus

De voormalige minister erkende uiteindelijk de vastberadenheid van Koning Mohammed VI, die de menselijke levens boven de economie stelde. "Hij was zeer standvastig. Voor hem was er geen economie die het leven van een Marokkaan waard was. Hij was elke dag betrokken, hield de situatie nauwlettend in de gaten en stuurde alles op een transparante en oprechte manier aan. We waren het niet altijd met hem eens, maar hij luisterde naar iedereen en nam uiteindelijk de beslissingen", voegde El Alamy toe.

Marokko nam preventieve maatregelen na de eerste coronabesmettingen in het land. Het beleid omvatte lockdowns, het snel aanschaffen van maskers en beademingsapparatuur, en onderhandelingen met verschillende laboratoria om de meerderheid van de bevolking te vaccineren. Koning Mohammed VI beval dat de vaccinatie voor iedereen boven de 18 jaar, inclusief buitenlandse inwoners, gratis zou zijn.

Lees ook: Prins Moulay Rachid heeft Covid-19

Deze aanpak heeft succes gehad. Volgens een studie van het Australische Lowy Institute uit 2021 heeft Marokko de crisis beter beheerd dan veel andere landen, waaronder Frankrijk en Spanje. Marokko stond op de 68e plaats van de 98 onderzochte landen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team