Zoeken

Hepatitis A in Marokkaanse aardbeien: autoriteiten reageren

8 maart 2024 - 18:30 - Marokko

©

De Marokkaanse autoriteiten hebben een onderzoek geopend en preventieve maatregelen genomen na de detectie van het hepatitis A-virus in Marokkaanse aardbeien die naar Spanje werden geëxporteerd. Het Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) heeft een voedselwaarschuwing afgegeven.

De Marokkaanse waren- en voedselautoriteit (ONSSA) heeft de betrokken exporteur gecontroleerd en monsters van de rode vruchten genomen voor analyses. In afwachting van de resultaten heeft de ONSSA de controle op aardbeien van de getroffen boerderij verscherpt en de frequentie van de sanitaire inspecties van het bedrijf verhoogd.

Lees ook: Marokkaanse aardbeien in Europa besmet met hepatitis A

De voorlopige analyses van het irrigatiewater tonen aan dat deze voldoet aan de normen voor voedselveiligheid. Het personeel van de boerderij wordt op dit moment gescreend op mogelijke hepatitis A-besmettingen, aldus de ONSSA.

De ONSSA stelt consumenten gerust: de Marokkaanse aardbeien die op de lokale markt worden verkocht, vallen niet onder de RASFF-waarschuwing. Ze worden onderworpen aan een rigoureus plan van toezicht en controle, met regelmatige inspecties en systematische microbiologische analyses. 245 monsters van rode vruchten werden getest en bleken allemaal conform.

Lees ook: Virus ontdekt in aardbeien uit Marokko bestemd voor Nederland

De export van Marokkaanse aardbeien, die na de waarschuwing kortstondig was opgeschort, werd op 6 maart hervat.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team