22 november 2023 - 18:00 - Wereld
Stichting Muslim Rights Watch Nederland (MRWN) eist samen met een van de benadeelde Nederlanders, via een kort geding, dat de Nederlandse staat actie onderneemt om honderden Nederlanders, voornamelijk moslims, van internationale terrorismelijsten te verwijderen.
Deze Nederlanders zijn om onduidelijke redenen op deze lijsten beland, wat leidt tot ernstige problemen tijdens reizen in het buitenland. De staat stelt dat zij al voldoende inspanningen levert door brieven te verstrekken waarin bevestigd wordt dat de betrokken personen in Nederland nooit verdacht zijn geweest van terrorisme.
Lees ook: Nederlandse moslims kunnen niet reizen door ’onterechte terreurmeldingen’
De problematiek komt voort uit de periode waarin Nederland actief beleid voerde tegen radicalisering, resulterend in het aanleggen van lijsten met (mogelijk) geradicaliseerde personen. Deze lijsten zijn vermoedelijk gedeeld met buitenlandse opsporings- en inlichtingendiensten. Het is echter onduidelijk hoe onterechte signaleringen wereldwijd kunnen worden verwijderd. Minister Yesilgöz van Justitie erkent dat er Nederlanders onterecht op deze lijsten staan, maar benadrukt dat de betrokkenen zelf actie moeten ondernemen om dit te corrigeren.
Advocate Samira Sabir, die optreedt voor de benadeelden, benadrukt de urgentie van de situatie en vergelijkt deze met eerdere zaken waarin het aanleggen van lijsten tot discriminatie heeft geleid, zoals de Toeslagen-affaire. Ze bekritiseert het gebrek aan transparantie en de verwarring over het delen van informatie. Haar cliënt, Tariq uit Tilburg, heeft zijn vertrouwen in de Nederlandse Staat verloren na een onterechte detentie in Spanje en eist dat de staat alles doet om hem van deze lijsten te verwijderen.
Lees ook: Onschuldige Marokkaanse Nederlander na twee maanden uit Spaanse gevangenis vrijgelaten
De advocaat van de staat, Marianne Hirsch Ballin, stelt dat Tariq nooit op Nederlandse lijsten heeft gestaan en dat zijn aanhouding in Spanje niet op Nederlandse informatie was gebaseerd. Desondanks blijft er veel onduidelijk, met name over de rol van de AIVD, wiens informatie geheim blijft.
Marokko verovert Washington met pastilla
Strenge controles op strandhoreca in Nador
Moskeebezoekers geterroriseerd in Al Hoceima
Marokkaan onwel op veerboot naar Marokko, helikopter pikt hem op
Marokkaanse expat aangeklaagd na cameravondst in Airbnb Marrakech
Tunnel tussen Marokko en Spanje concreter
Marokko verovert Washington met pastilla
Marokkaan onwel op veerboot naar Marokko, helikopter pikt hem op
Misbruik huwelijk: Marokkaan veroordeeld na eisen seks
Wildkamperen bederft strandplezier in Marokko
500 gestolen laptops uit Spanje duiken op in Marokko
Heftige confrontaties tussen Marokkanen en politie in Spanje
Ouders in zee verdwenen Medhi Narjissi bezoeken rampplek in Zuid-Afrika
Sofian Kiyine opnieuw bij spectaculair ongeval betrokken