Zoeken

Onschuldige Abderrazak Mounib stierf in Spaanse gevangenis

21 augustus 2023 - 19:00 - Wereld

©

Abderrazak Mounib, een Marokkaan die onterecht beschuldigd werd van verkrachting en gewapende diefstal, is aan een hartaanval overleden in de gevangenis van Can Brians in Spanje terwijl hij wachtte op zijn vrijlating.

Eind 1996 vertrouwde Abderrazak Mounib een vriend telefonisch toe dat hij en een andere Marokkaan, Ahmed Toummouhi, al vijf jaar vastzaten voor verkrachtingen die ze niet hadden gepleegd. Ze waren geïdentificeerd door slachtoffers en het Hooggerechtshof had hen in 1991 veroordeeld. Abderrazak drong zo sterk aan bij die vriend dat deze laatste in zijn onschuld ging geloven, meldt La Vanguardia.

Lees ook: Marokkaan vrijgesproken na vijf jaar onterechte detentie in Spanje

"De Guardia Civil weet dat ze onschuldig zijn," bevestigde Fatima, Abderrazak’s vrouw, tegen de vriend toen die haar een bezoek bracht. Destijds was ze 48 jaar oud en had ze vier kinderen tussen de 8 en 18 jaar. De vriend kreeg bevestiging van hun onschuld nadat hij kennis had genomen van een rapport van de Guardia Civil, gericht aan het Openbaar Ministerie van het Hooggerechtshof van Catalonië, waarin de onschuld van Abderrazak en Toummouhi werd bevestigd.

Maanden na hun arrestatie werden namelijk soortgelijke misdaden gepleegd als waarvan zij beschuldigd waren. De Guardia Civil startte een onderzoek en arresteerde uiteindelijk Antonio García Carbonell, een Spanjaard die verdacht veel leek op Abderrazak Mounib. Spullen van de slachtoffers en de wapens die Carbonell had gebruikt om hen te intimideren, werden bij hem thuis gevonden. Mounib en Toummouhi waren dus zonder bewijs veroordeeld.

Lees ook: Onschuldige Marokkaan in Frankrijk 9 maanden cel in

Analyse van een zakdoek met sperma, gevonden bij een van de slachtoffers, bevestigde de aanwezigheid van DNA van de Spanjaard. Na bewijs van Carbonell’s schuld, werd de veroordeling van Abderrazak ingetrokken, maar om onbekende redenen bleef hij gevangen en stierf aan een hartaanval op 30 april 2000. Ahmed Toummouhi werd pas in 2006 vrijgelaten en de echte dader slechts zeven jaar later, in 2013.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team