Zoeken

Marokkaanse ministerie van Industrie opgelicht

19 juli 2021 - 20:20 - Marokko

©

Een ondernemer, die de voorzitter is van een anti-corruptie organisatie en van een vereniging van kleine ondernemingen, werd gearresteerd door de gerechtelijke politie van Rabat wegens fraude. Hij heeft een bank en een ministeriële afdeling opgelicht.

Er werden twintig klachten wegens fraude en valsheid in geschrifte tegen de verdachte ingediend. Onder de slachtoffers bevinden zich een plaatselijke bank en het ministerie van Industrie, Handel en Digitale Economie, dat onder leiding staat van Moulay Hafid Elalamy.

De ondernemer, die voorzitter is van een anti-corruptie organisatie en een vereniging van kleine ondernemingen, werd aangehouden door de gerechtelijke politie van de wilaya van Rabat en is in hechtenis geplaatst in de gevangenis Al Arjate in Salé. Zijn zaak is toevertrouwd aan de onderzoeksrechter van het Hof van Beroep van Rabat, die maandag met het onderzoek van de zaak is begonnen, meldt het dagblad Al Akhbar.

De tegen hem ingediende klachten hadden betrekking op fraude en valsheid in geschrifte. De man vervalste verschillende administratieve en gerechtelijke documenten met de handtekeningen van advocaten en gerechtsdeurwaarders. Deze documenten werden gebruikt om instellingen te bedriegen. Zo is de verdachte er bijvoorbeeld in geslaagd om een certificaat te vervalsen voor een bankgarantie die bedoeld was om een door het ministerie van Industrie, Handel en Digitale Economie toegekende opdracht veilig te stellen. De garantie van 94.476,00 dirham, werd door de bank gevalideerd, op basis van de tegoeden die hij op zijn rekening had staan en moest worden gehandhaafd tot het einde van de werkzaamheden waarop het contract betrekking had. De aannemer legde de bank echter een vervalst certificaat voor, waaruit bleek dat zijn opdracht was voltooid en dat hij niet langer verplicht was zijn garantie vrij te geven.

In een ander geval, zo vervolgt het dagblad, heeft de beklaagde administratieve documenten vervalst om een flat in handen te krijgen, waarin een anti-corruptie organisatie was ondergebracht. Met andere woorden, er staat hem een zware aanklacht te wachten. En dit is blijkbaar nog maar het topje van de ijsberg.

Bladna.nl