Zoeken

Marokko wil Algerijnse gas via Spanje invoeren

1 oktober 2021 - 19:40 - Wereld

©

Marokko dreigt zonder gas te komen zitten op 31 oktober. Dat is de datum waarop het concessiecontract voor de Maghreb-Europa Gasleiding (GME) afloopt. Het koninkrijk is al op zoek naar een alternatief via Spanje.

Marokko kreeg 7% van het gas dat door zijn grondgebied vervoerd werd als compensatie en heeft nu, uit vrees voor een gastekort als gevolg van de stopzetting van GME, aan Spanje gevraagd om omkeerbare pijpleidingen te vervaardigen om gas uit Spanje te kunnen ontvangen, meldt El Pais. Deze terugstroom van gas zou worden verzorgd door de beheerder van het gassysteem, Enagás, maar zou een voorafgaande investering van laatstgenoemde vergen, waarvan het bedrag zou afhangen van het te transporteren volume en de vaststelling van een heffing.

Lees ook: Algerije sluit definitief Maghreb-Europa gaspijpleiding

Bepaalde bronnen in de sector zijn van mening dat de Spaanse regering dit verzoek van Marokko niet zal inwilligen, terwijl andere bronnen denken dat Pedro Sánchez met dit verzoek kan instemmen om nieuwe spanningen met Marokko te vermijden. De moeilijkheid ligt echter ook in het vloeibaar maken van het gas in het land van herkomst en de hervergassing ervan in Spanje, alvorens het door de pijpleidingen te voeren. Dat zou ook duur zijn, vooral omdat de wereldvraag en de prijs van vloeibaar aardgas stijgen.

Algerije heeft afgezien van de verlenging van het concessiecontract voor de Maghreb-Europa Gaspijpleiding door Marokko naar Spanje, na de verbreking van de diplomatieke betrekkingen met het koninkrijk op 24 augustus. Het buurland zal Spanje gas blijven leveren via de Medgaz, waarvan de capaciteit tegen het eind van het jaar zal toenemen van 8 tot 10 Gm3.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team