Zoeken

Marokko: ruim 50% zorgpersoneel besmet met Omikron

26 januari 2022 - 15:00 - Marokko

©

De Omikronvariant is veel besmettelijker dan de varianten die eerder in Marokko circuleerden. Vooral in grote steden is dit zichtbaar. Meer dan de helft van het verplegend personeel raakte besmet met de nieuwe variant.

In de grote steden staan ziekenhuizen al weken onder druk. Gezondheidswerkers die betrokken zijn bij de strijd tegen de pandemie raken sneller besmet met de Omikronvariant. "Meer dan 50% van de gezondheidswerkers in grote steden zijn besmet met de Omikronvariant", zegt Said Moutawakil, lid van het Wetenschappelijk en technisch comité, aan SNRTnews.

Lees ook: Marokko: 130 scholen gesloten door Covid-19

De piek van de derde coronagolf in Marokko, die eind januari werd verwacht, komt vroeger dan verwacht. Bewijs hiervan is de toename van het aantal besmettingsgevallen in het koninkrijk. Er heerst grote onrust in ziekenhuizen vanwege de hoge infectiecijfers onder artsen en verpleegkundigen. "Infectie onder verplegend personeel heeft voor problemen gezorgd in het personeelsbeleid. Er is een tekort aan personeel", aldus Said Moutawakil.

Over deze kwestie zei de deskundige dat verpleegkundigen, die een sleutelrol spelen in de strijd tegen het virus, een hoog infectierisico lopen, ondanks het feit dat er strikte gezondheids- en veiligheidsprotocols bestaan. "Door de grote instroom van geïnfecteerde patiënten die gereanimeerd moeten worden en de werkdruk, is er veel spanning ontstaan onder het personeel."

Lees ook: Marokko: piek Omikrongolf bereikt

Op 23 januari was de bezetting van de IC-bedden gestegen, van 1,9% op 15 december 2021 bij het eerste Omikrongevallen, tot 11,4% nu.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team