Zoeken

Abaya: Antonio Guterres bekritiseert Frankrijk

25 september 2023 - 10:00 - Wereld

©

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, heeft kritiek geuit op het standpunt van Frankrijk over de abaya en andere religieuze kleding, zonder het land bij naam te noemen.

Tijdens zijn openingstoespraak bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties benadrukte Guterres het belang van gendergelijkheid en veroordeelde hij de recente beslissing van Frankrijk om de abaya in openbare scholen te verbieden, een besluit dat volgens Le Figaro door de Franse minister van Onderwijs, Gabriel Attal, is genomen.

Lees ook: School in Rabat weigert toegang aan leerlingen met hoofddoek

"’Wij, de volkeren’ betekent niet ’wij, de mannen’. Vrouwen blijven gelijke kansen, gelijke lonen, gelijkheid voor de wet, volledige erkenning van hun werk en erkenning van hun meningen verwachten," verklaarde Guterres, waarbij hij betreurde dat "over de hele wereld de rechten van vrouwen, inclusief seksuele en reproductieve rechten, worden ingeperkt of zelfs ontnomen."

Bovendien merkte hij op dat "in sommige landen vrouwen en meisjes gestraft worden omdat ze te veel kleding dragen, in anderen omdat ze te weinig dragen." Hiermee verwees Guterres indirect naar het Franse verbod op het dragen van de abaya en andere opzichtige religieuze kleding in openbare gebouwen, maar ook naar landen zoals Afghanistan, waar vrouwen onder islamitische regimes worden verplicht de hijab of abaya te dragen. In Frankrijk blijft de discussie over de abaya voortduren, met rechtse partijen die het verbod toejuichen, terwijl linkse partijen hun zorgen uiten over de rechten van moslimvrouwen en -meisjes.

Lees ook: Abaya ook in Marokko verboden

Als positief punt prees Guterres de inzet van vrouwenrechtenorganisaties op het veld. "Dankzij generaties vrouwenrechtenactivisten verandert de tijdsgeest. Van sportvelden tot scholen en openbare pleinen, vrouwen en meisjes trotseren het patriarchaat en overwinnen. Ik sta aan hun kant."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team