Zoeken

School in Rabat weigert toegang aan leerlingen met hoofddoek

10 september 2023 - 12:00 - Marokko

©

In Rabat zijn leerlingen die een abaya of lange kleding dragen de toegang tot een Franse school ontzegd. Dit gebeurde naar aanleiding van een besluit van de Franse minister van Onderwijs, Gabriel Attal.

Het besluit van de Franse minister van Onderwijs om de abaya in scholen en lycea te verbieden, is nu ook van kracht in Franse scholen in Marokko. Het Lycée Descartes in Rabat heeft geweigerd om moslimleerlingen in een abaya of in lange kleding toe te laten, meldt Al Akhbar. Dit heeft geleid tot verontwaardiging bij de ouders, die een brief hebben geschreven aan minister Chakib Benmoussa van Onderwijs, om te vragen dat de inschrijvingskosten die aan het begin van het schooljaar zijn betaald, worden terugbetaald.

Lees ook: Abaya ook in Marokko verboden

Volgens de ouders is dit besluit pas na de betaling van het inschrijvingsgeld bekendgemaakt. De beslissing van het Lycée Descartes is in strijd met de wet, aldus Noureddine Akkouri, voorzitter van de Federatie van Ouderverenigingen in Marokko. Volgens hem mogen scholen van buitenlandse missies geen maatregelen nemen die indruisen tegen het beleid van de Staat.

Lees ook: Abilene aan de slag als Uber-chauffeur om hoofddoek te kunnen dragen

Deze visie wordt niet gedeeld door een bron van Hespress. "Franse scholen in Marokko staan al vele jaren bekend om het niet accepteren van de hoofddoek of islamitische kleding, een besluit dat in 2004 wereldwijd in deze scholen is versterkt." Een van de inschrijvingsvoorwaarden in deze instellingen is om geen hoofddoek of "islamitische" kleding binnen de school te dragen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team