Zoeken

Algerije stapt naar Internationaal Olympisch Comité in conflict met Marokko

16 mei 2024 - 19:00 - Sport

©

Op enkele weken van de start van de Olympische Spelen in Parijs, roept Algerije het Internationaal Olympisch Comité (IOC) op om "te voorkomen dat politieke conflicten worden geïmporteerd in de olympische sportwereld". Onlangs leidden shirts met een kaart van Marokko inclusief de Sahara tot de annulering van voetbal- en handbalwedstrijden tussen Marokkaanse en Algerijnse teams.

In een brief van 29 april aan IOC-voorzitter Thomas Bach, waarvan Le Point een kopie heeft, uit het Algerijnse Olympisch en Sportief Comité (COA) zijn bezorgdheid over de deelname van Algerije aan de Olympische kwalificatiewedstrijden in Parijs. Het COA vraagt ​​het IOC om alle nationale olympische comités individueel te herinneren aan de strikte naleving van het Olympisch Handvest, met name artikel 50: "Geen enkele vorm van politieke, religieuze of raciale demonstratie of propaganda is toegestaan ​​op een olympische locatie of in een olympisch gebied."

Lees ook: Algerije klaagt bij FIFA over Marokko

Volgens Algerijnse functionarissen zou het "verstandig en opportuun" zijn om te voorkomen dat politieke conflicten de olympische sportwereld binnendringen, vooral in de aanloop naar de Spelen van Parijs, zo voegt de brief toe.

Lees ook: Algerije lijdt nieuwe nederlaag bij Hof van Arbitrage voor Sport

"Ver weg van de schijnwerpers en de helse drukte van sociale media, zijn de contacten vriendelijk. Er is wederzijds respect tussen de vertegenwoordigers van de Algerijnse en Marokkaanse sportinstanties, zelfs onder druk van politieke spanningen," aldus een gespecialiseerde journalist die achter de schermen werkt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team