Zoeken

Marokkanen kunnen olijfolie niet meer betalen

18 januari 2023 - 07:00 - Economie

©

De stijging van de prijzen van olijfolie in Marokko tijdens het huidige landbouwseizoen, is een brandend onderwerp dat veel discussie oproept. De situatie werd ook in het parlement besproken.

Volksvertegenwoordiger Rachid Hamouni van de coalitie Vooruitgang en Solidariteit, heeft een schriftelijke vraag gesteld aan de minister van Landbouw, Visserij, Plattelandsontwikkeling, Water en Bosbouw, Mohamed Sadiki, waarin hij dringende maatregelen vraagt om producenten te ondersteunen en de koopkracht van Marokkanen te beschermen. Volgens Hamouni zijn de prijzen van olijven en olijfolie sterk gestegen, tot wel 70-80 dirham per liter tegenover 40 dirham vorig jaar.

Lees ook: Marokkanen verbruiken minder olijfolie door hoge prijs

Hamouni stelt dat de productie van olijfolie in Marokko wordt beïnvloed door diverse factoren, waaronder het gebrek aan regen en de aanhoudende droogte, wat heeft geleid tot een afname van de opbrengst van olijfbomen, vooral in de kustgebieden.

Lees ook: Olijfolie in Marokko: fraude door hoge prijzen

Ook de stijging van de prijzen van meststoffen heeft ertoe geleid dat sommige boeren hierop bezuinigen. Hamouni vraagt wat het ministerie kan doen om consumenten en producenten te beschermen tegen excessieve prijsfluctuaties.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team