Zoeken

Marokkaanse seizoensarbeiders uit Spanje gerepatrieerd

12 juni 2021 - 17:00 - Wereld

©

De Marokkaanse autoriteiten hebben bij uitzondering besloten om vanaf 15 juni de zee-grenzen met Spanje open te stellen voor seizoenarbeiders die in het Europese land zijn gestrand vanwege de sluiting van de grenzen.

Spaanse media melden dat er drie tot vier overtochten zullen worden gemaakt tussen de haven van Algeciras en de haven Tanger Med. Het gaat om ruim 12.000 Marokkaanse seizoenarbeiders die hebben deelgenomen aan de fruitoogst in de regio van Huelva in Spanje. Volgens de Spaanse staatssecretaris voor Migratie had de repatriëringsoperatie vorige maand al uitgevoerd moeten worden, maar was er besloten om het uit te stellen vanwege de diplomatieke crisis tussen Spanje en Marokko.

Lees ook: Marokkaanse seizoenarbeiders slachtoffer crisis Marokko Spanje

Dit jaar zijn er bijna 12.700 Marokkaanse seizoensarbeiders naar Spanje vertrokken om daar deel te nemen aan de aardbeienoogst.

Er is afgesproken dat de Spaanse werkgevers de huur van de veerboten betalen en dat de arbeiders zelf hun transport naar de haven moeten betalen. Een deel van de seizoensarbeiders is al gevaccineerd in Spanje met het Johnson-vaccin. Voor de niet gevaccineerde passagiers wordt het mogelijk gemaakt om een PCR-test af te laten nemen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team