15 december 2022 - 13:00 - Wereld
De Nederlandse justitie heeft zeker twee verzoeken afgewezen voor de beveiliging van de familie van Nabil B., kroongetuige in de Marengo-zaak. Zijn broer, Reduan B. werd twee dagen na het laatste verzoek doodgeschoten in zijn bedrijf in Amsterdam. Het Openbaar Ministerie beweerde eerder dat Reduan "geen of slechts beperkte beveiliging" wilde.
Justitie erkende in 2019 dat ze een verkeerde inschatting hadden gemaakt van de risico’s voor de familie van Nabil B. Onmiddellijk na de liquidatie van Reduan zei het OM ook dat hij "geen of slechts beperkte beveiliging" wilde. Voor zijn moord waren er nochtans al concrete bedreigingen tegen de familie. Zo las het OM bijvoorbeeld in de rechtbank een bericht voor dat Ridouan Taghi zou hebben verstuurd: "Ik ga iedereen van hem laten slapen als hij mijn naam heeft genoemd". De familie heeft twee dagen voor de liquidatie van Reduan B. nog een verzoek ingediend voor persoonsbeveiliging. Dat meldt NRC nu op basis van een reconstructie van de onderhandelingen over de kroongetuigedeal tussen Nabil B. en de overheid.
Lees ook: Neef Ridouan Taghi in Marokko veroordeeld voor vergismoord café La Crème
Nabil B. en zijn familie waarschuwden reeds in 2017, bij de start van de gesprekken over de kroongetuigedeal, voor de grote veiligheidsrisico’s. Maar het OM en de politie hebben daar geen rekening mee gehouden. Volgens de politie was "een steen door de ruit" het ergste dat de familie kon overkomen. Dat heeft het vertrouwen van de familie in justitie van meet af aan enorm beschadigd. "Het belang tot een deal te komen met Nabil was voor het OM belangrijker dan onze veiligheid", zegt de familie in het artikel.
Lees ook: Broer kroongetuige Mocro-maffia in Amsterdam doodgeschoten
In een reactie zegt justitie dat ze "het op belangrijke onderdelen" niet eens is met wat er gesteld wordt in het artikel van NRC. Het OM zegt verder niet te kunnen reageren, omdat de Onderzoeksraad voor Veiligheid nog onderzoek voert naar de beveiligingssituatie rondom de dood van Reduan B.
Marokko gaat elektrische Dacia produceren
Hogesnelheidstrein Marrakech-Agadir krijgt impuls
Brandstofprijzen in Marokko: sterke stijging dreigt
Marokko koopt dertig Mirage gevechtsvliegtuigen
Marokko en België slaan handen ineen
Lagere straf voor Marokkaanse rechter na excuses
Marokko oorzaak zware crisis tussen Algerije en Frankrijk
Marokko heeft mooiste stand op Vakantiebeurs Utrecht
Advocaat Inez Weski: "8000 berichten uitgewisseld met zoon Taghi"
Naam Mohammed populairder dan ooit in Nederland
Spanje wil belasting van 100% voor huizenkopers uit Marokko
Onvrede onder Marokkaanse leraren in het buitenland
Europa: valse waarschuwingen om Marokkaanse export te schaden
Schandaal in Rotterdam: belastinggeld naar kaasfabriek in Marokko