Zoeken

Moslims vragen islamitische begraafplaats in Den Bosch

8 juni 2021 - 18:00 - Wereld

©

Volgens Fouad Kabbouti, PvdA-lid in Den Bosch, willen steeds meer moslims in Nederland begraven worden, op voorwaarde dat er islamitische begraafplaatsen komen.

Kabbouti regelde jaren geleden reeds zijn eigen graf in Marokko. "Twintig jaar geleden was dat de norm. Als er een islamitische begraafplaats komt waar wij om vragen, laat ik mij in Den Bosch begraven", zegt Kabbouti, die denkt dat we nu wel op een keerpunt komen. "Er waren al veranderingen, maar door corona is het nóg meer gaan spelen omdat het niet mogelijk was om Marokkanen en Turken te repatriëren. Dat laatste is de norm niet meer. Wij horen dat steeds meer moslims in Den Bosch begraven willen worden, zodat kinderen de graven kunnen bezoeken."

Lees ook: Nieuwe fatwa: begraven moslims op niet islamitische begraafplaatsen mag

Het Brabants Dagblad schrijft dat moslims nooit gecremeerd worden, ze worden altijd begraven. Kabbouti legt uit dat een islamitisch graf verschilt van andere graven. "De overledenen liggen richting Mekka én op hun zij. Dat maakt dat de graven ook smaller zijn." Volgens hem moeten de grafrechten in één keer ’afgekocht’ worden voor een islamitische begraafplaats. "In Amsterdam betaal je, onafhankelijk van welk geloof dan ook, 13.000 euro voor een graf wat er voor altijd blijft liggen. Bij particuliere begraafplaatsen betaal je veelal zes- tot tienduizend euro." In Den Bosch kost een nieuwe graf ruim 2200 euro voor twintig jaar huur en onderhoud, daarna kunnen de grafrechten verlengd worden voor 5, 10 of 20 jaar. Het verlengen van het grafrecht kost 850 euro voor 10 jaar.

Naast PvdA wil ook GroenLinks dat er met de islamitische gemeenschap in Den Bosch overlegd wordt om naar de mogelijkheden te kijken. Woordvoerder Achmed Erassan van de Marokkaanse Arrahma Moskee aan de Vogelstraat vertelt dat er al een werkgroep bestaat met ook vertegenwoordigers van de Attakwa Moskee om dat te onderzoeken. "En dan niet alleen voor mensen uit Den Bosch, maar ook uit de regio. Van oudsher is 99 procent van de Marokkanen in Marokko verzekerd om daar begraven te worden. Ik en mijn kinderen ook. Maar zodra het kan ga ik naar Marokko om te regelen dat ik hier begraven wordt," aldus Erassan.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team