Zoeken

Nederland wil leger inzetten bij Marengoproces tegen Ridouan Taghi

12 november 2021 - 19:00 - Marokko

©

De Nederlandse autoriteiten overwegen de inzet van het leger om de politie te ontlasten van de zware extra beveiligingstaak tijdens het Marengostrafproces tegen hoofdverdachte Ridouan Taghi en zestien medeverdachten.

Voor de beveiliging van het Marengoproces zijn er volgens sommige bronnen elke procesdag tot 700 politiemensen nodig. Ze zorgen voor de bewaking van de gerechtsgebouwen, het transport van de verdachten en de beveiliging van advocaten, rechters, officieren van justitie en getuigen.

Lees ook: België schrapt wet over hoofddoekverbod in rechtbanken

Het merendeel van de agenten die ingezet worden komt uit de gewone bezetting. Dit legt een grote druk op de politieorganisatie, die al lange tijd kampt met een personeelstekort. Daarom overweegt het kabinet de inzet van militairen.

Lees ook: Marokko arresteert neef Ridouan Taghi op vraag van Nederland

Inhoudelijk zou het logisch zijn om te kiezen voor de Koninklijke Marechaussee. "We hebben nog geen verzoek gekregen", zegt woordvoerder Robert van Kapel aan De Telegraaf. Ze helpen reeds bij de beveiliging en hebben ook slechts een beperkte beschikbare capaciteit. De Koninklijke Landmacht daarentegen heeft wel standaard 4000 man klaarstaan om bijstand te verlenen, maar deze soldaten werden niet opgeleid voor politietaken in eigen land.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team