Zoeken

Nederland vraagt Mohammed VI anti-Israëlwet te verwerpen

19 januari 2014 - 20:38 - Marokko

©

De Nederlandse Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans reageerde donderdag geschrokken over de omstreden Marokkaanse wetsvoorstellen die de betrekkingen met Israël strafbaar stellen.

"Alleen al het signaal van de wetsvoorstellen is schrikken" volgens Timmermans. Naar zijn oordeel moeten Koning Mohammed VI en de Marokkaanse regering alles doen om te voorkomen dat de wet wordt gestemd.

De bewindsman vertrouwt echter "op het gezond verstand van Marokko", waar veel Joden wonen. Ook wees hij er volgens Novum op dat veel Marokkanen in Israël wonen en dat die veel geld naar Marokko meebrengen.

Twee wetsvoorstellen zijn in het vizier van Nederland. Het eerste criminaliseert alle banden met Israël. Het tweede voorziet tot 5 jaar gevangenisstraf en 1 miljoen dirham boete voor Marokkanen die zich in Israël begeven.

Beide teksten zorgen al enkele weken voor controverse in Marokko. Sommigen oordelen dat "de tekst ongrondwettig is en wordt beïnvloed door de nazi-ideologie". Anderen stellen dat de tekst steriel is en een schending van de internationale overeenkomsten en verdragen inzake mensenrechten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team