Zoeken

Marokko beloofde land van Israëlische voortvluchtigen

12 december 2013 - 18:08 - Marokko

©

Marokko is volgens de krant Haaretz, de nieuwe bestemming van Israëlische voortvluchtigen. Met een gemeenschap van bijna 4000 Joden in Marokko en overheden die weigeren hiertegen op te treden, wordt het land hun favoriete vluchtplek.

Voorbeelden zijn er in overvloed. De krant blikt bijvoorbeeld terug op de zaak Berland, oprichter van de religieuze beweging Shuvu Bonim, die naar Marokko vluchtte toen hij in Israël werd beschuldigd van misbruik op jonge meisjes van zijn gemeenschap. Vorige maand besloot Marokko zijn verblijfsvergunning niet meer te verlengen waarna Berland naar Zimbabwe vertrok.

De Marokkaanse politie schat op enkele tientallen het aantal Israëliërs die zich momenteel in Marokko bevinden. In het land hebben zij ruim 20 miljoen dollar geïnvesteerd. Onder hen bevindt zich Meir Abergil, veroordeeld voor afpersing en leider van de maffiafamilie ’Abergil’. Ook Moshe Elgrably, vermeende drugshandelaar, en Shalom Domrani, volgens de Israëlische politie leider van de georganiseerde misdaad in het zuiden van Israël, verblijven ook in Marokko.

De krant uit zijn bezorgdheid omtrent de 4000 Joden die in Marokko wonen en traditioneel van de bescherming van de Koning genieten. Dat de regering wordt geleid door islamisten, die tegen de normalisering van de betrekkingen met Israël zijn, heeft daar geen invloed op.

Sam Ben Chetrit, voorzitter van de Wereldfederatie van Marokkaanse Joden oordeelt dat de ’zaak Berland’ de "druppel die de emmer deed overlopen" was. Voor hem moest de pedofielverdachte absoluut het land verlaten. Dat Marokko een asielland voor de Israëlische maffia wordt, is erg slecht voor de betrekkingen tussen joden en moslims. Marokkaanse joden zijn zich daarvan bewust.

In Marokko wordt verwacht dat het wetsvoorstel tegen de normalisering met Israël hier een rem op zet. Volgens de tekst riskeert iedere Marokkaan die zich naar Israël begeeft tot 5 jaar cel en een boete van 1 miljoen dirham.

Reageer op Facebook

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team