Zoeken

Spanje: narcolanchas, een dreiging uit Marokko

30 april 2024 - 21:00 - Marokko

©

De "narcolanchas", ultrasnelle boten die door drugsnetwerken worden gebruikt om cannabis van Marokko naar Spanje te smokkelen, vormen de laatste jaren een steeds grotere bedreiging in de Straat van Gibraltar.

Spaanse douane- en politieagenten vrezen de narcolanchas, die snelheden tot 100 km/u kunnen halen en tot drie ton drugs van Marokko naar Spanje kunnen transporteren via de Straat van Gibraltar. "Ze laden de cannabis in Marokko en wachten op zee tot het juiste moment om het naar Spanje te brengen. Het duurt maar 10 minuten om van de ene naar de andere kust te varen. Ze kennen onze bewegingen tot in de kleinste details en weten dat we op patrouille zijn. Het is erg moeilijk om ze te vinden en te stoppen met deze snelheid," aldus Riccardo, schipper van een douaneboot in Algeciras, tegen TFI Info.

Lees ook: Surrealistische achtervolging tussen Spaanse politie en Marokkaanse smokkelaars (video)

De drugshandelaren zijn zich bewust van hun dominante positie ten opzichte van de Spaanse veiligheidstroepen in de Middellandse zee. Ze durven zelfs video’s van hun exploits op sociale media te publiceren om te laten zien dat de Spaanse douane ze niet te pakken kan krijgen. De drugshandelaren hebben een goed geoliede machine opgezet. Eenmaal in Spanje aangekomen, wordt de cannabis uit Marokko in slechts enkele uren over heel Europa verspreid.

De cannabissmokkel levert deze organisaties enorme inkomsten op. "De handelaren kunnen tot twee miljoen euro per overtocht verdienen" met een narcolancha die ongeveer 120.000 euro kost, legt Lisardo Capote, hoofd van de douane in Algeciras, uit. Hij voegt eraan toe dat de productie van deze boten in Spanje sinds 2018 verboden is. De drugshandelaren omzeilen dit verbod eenvoudig door ze in Portugal te kopen.

Lees ook: Zes ton Marokkaans hasj in beslag genomen in Spanje (video)

Deze zeer lucratieve handel heeft de drugshandelaren in staat gesteld luxe villa’s te bouwen in de stad La Línea de la Concepción, waar de werkloosheid met 30% de hoogste is van Spanje. Ongeveer 3000 mensen in deze stad voorzien in hun eigen levensonderhoud en dat van hun gezinnen dankzij de drugshandel. Bovendien zijn de drugshandelaren de laatste jaren steeds gewelddadiger geworden. In januari ramde een ultrasnelle drugsboot een boot van de Guardia Civil, waarbij twee agenten om het leven kwamen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team