Zoeken

Celstraf voor vervoeren drugs per helikopter vanuit Tetouan

26 augustus 2023 - 21:00 - Marokko

©

Het Spaanse Hooggerechtshof heeft de straffen bevestigd tegen drie verdachten die beschuldigd werden van het vervoeren van 200 kilogram hasj per helikopter van Tetouan in Marokko naar het schiereiland. Ze waren eerder door de provinciale rechtbank van Malaga veroordeeld.

De drie verdachten werden door de rechtbank van Malaga veroordeeld tot straffen variërend van één tot vijf jaar en negen maanden gevangenisstraf en boetes van 100.000 tot een miljoen euro. Het Hooggerechtshof heeft deze straffen nu bevestigd. Een vierde verdachte, de piloot, werd vrijgesproken, meldt La Vanguardia.

Lees ook: Arrestaties voor drugstransport per helikopter tussen Marokko en Portugal

Eén van de veroordeelden had de helikopter gekocht in de stad Cassá de la Selva voor 45.980 euro. Op 18 december 2014, rond drie uur ’s ochtends, steeg het toestel op van een boerderij in Estepona (Malaga) en vloog naar Tetouan. Enkele minuten later keerde het terug met zeven pakketten drugs die bij aankomst door de inzittenden in een voertuig werden overgeladen.

De Guardia Civil wist de helikopter te onderscheppen en arresteerde de co-piloot, die 2350 euro in contanten bij zich had. De piloot was gevlucht. De derde verdachte, beschouwd als de "ware leider van de operatie" volgens de rechters, werd gearresteerd en er werden meerdere belastende voorwerpen in zijn woning aangetroffen.

Lees ook: Spanje: drugsorganisatie opgerold dat drugs met helikopter uit Marokko smokkelde

De drie verdachten gingen in beroep bij het Hooggerechtshof, die hun straffen bevestigde. De rechters hielden rekening met "de vele bewijzen" van de smokkel "van meer dan tweehonderd kilogram hasj aan boord van een helikopter".

Bladna.nl