Zoeken

Nador, van handelsknooppunt tot spookstad

5 januari 2024 - 20:30 - Marokko

©

Het einde van de smokkel tussen Marokko en Melilla heeft ook gevolgen voor de provincie Nador en de havenstad Beni Ansar.

Zonder concrete alternatieven voor de illegale handel in alledaagse producten uit het nabijgelegen Spanje, zijn de sociale effecten duidelijk zichtbaar. Assabah meldt dat in deze regio de werkloosheid aanzienlijk gestegen is, er veel meer kapitaalvlucht is, het aantal vaste winkels in grote winkelcentra afneemt en vele zaken hun deuren hebben gesloten.

Lees ook: Melilla sterft zonder Marokkanen (video)

De verandering in de economische uitwisselingen in de regio en de daarmee gepaard gaande sociale achteruitgang worden benadrukt door onderzoeker Bilal Bougi. In 1985 waren er ongeveer 9000 handelaren in de provincie, waarvan 4000 in Nador, 1800 in stedelijke centra en 2300 in landelijke gebieden. De smokkelactiviteiten met de enclave boden levensonderhoud aan bijna 50.000 mensen, ongeveer een kwart van de bevolking van de provincie Nador.

Een recente enquête onthult dat 16,4% van de huishoudens in de regio overweegt naar andere steden in het koninkrijk te verhuizen, en 11,7% heeft aangegeven dat hun familieleden Nador al hebben verlaten. De redenen voor deze exodus zijn divers: werk zoeken, investeren in andere projecten of het verbeteren van levensomstandigheden.

Lees ook: Marokko beschuldigd van economische blokkade Melilla

Duidelijk is dat het ontbreken van echte alternatieven voor de smokkelactiviteiten een negatieve impact heeft gehad op alle sectoren in de regio, vooral in Nador. De stad, ooit een bruisend commercieel centrum, dreigt nu te veranderen in een spookstad, schrijft het blad.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team