Zoeken

In Gaza gevangen Marokkanen beleven nachtmerrie

8 december 2023 - 17:00 - Marokko

©

Honderden Marokkanen zitten momenteel vast in Gaza, dat de afgelopen weken te maken heeft gehad met een toename van bombardementen door het Israëlische leger.

Volgens de Marokkaanse Liga voor Burgerschap en Mensenrechten bevinden ongeveer 2000 Marokkanen zich nabij de grensovergang van Rafah, zonder mogelijkheid om het conflictgebied te verlaten. De organisatie benadrukt de risico’s waaraan deze Marokkanen worden blootgesteld en roept op tot snelle actie voor hun evacuatie.

Lees ook: Marokkaanse kinderen in Gaza roepen Koning Mohammed VI tot hulp

Vorige maand hadden Marokkaanse burgers, waaronder kinderen, hulp gevraagd aan Koning Mohammed VI om Gaza te verlaten. Onder hen waren de kinderen van Mosab Alborneih, een Marokkaanse staatsburger die getrouwd is met een Palestijnse vrouw en woonachtig is in Gaza, waar hij een drukkerij bezit. Volgens de Frans-Spaanse advocaat Juan Branco zaten toen meer dan 500 Marokkaanse burgers vast in Gaza "zonder consulaire bijstand".

Lees ook: Evacuatie honderden Marokkanen uit Gaza verloopt moeilijk

De Marokkaanse ambassade in Palestina, geciteerd door TelQuel op maandag 13 november, schatte dat er 614 Marokkanen waren die de Gazastrook wilden verlaten. Ongeveer honderd van hen wisten intussen Gaza te verlaten en de Egyptische grens over te steken via de grenspost van Rafah. De Marokkaanse ambassade in Palestina coördineert samen met het verbindingsbureau van Marokko in Israël en de Marokkaanse ambassade in Egypte de evacuatie van alle nog in Gaza vastzittende Marokkanen.

Bladna.nl