Zoeken

Mysterie rond terugkeer Atlasleeuw opgelost in Marokko

11 januari 2024 - 16:00 - Marokko

©

Recente geruchten over de mogelijke terugkeer van de Atlasleeuw in het wild in de omgeving van Khenifra, zijn door de Nationale Agentschap voor Water en Bossen (ANEF) ontkracht.

De Atlasleeuw, die als uitgestorven wordt beschouwd sinds de jaren ’30, kwam weer in de belangstelling door meerdere getuigenissen uit de regio’s Khenifra en Oulmes. ANEF heeft echter, na grondig onderzoek, geconcludeerd dat er geen sprake is van aanwezigheid van deze grote katachtige.

Lees ook: Terugkeer Atlasleeuw in Marokko: feit of fabel?

Vóór deze conclusie voerde ANEF een gedetailleerde verkenning uit in het gebied. Lokale autoriteiten en de koninklijke gendarmerie werden hierbij betrokken. Er werd gezocht naar sporen in de aangrenzende natuurgebieden en aanvullende informatie werd ingewonnen bij lokale bronnen. Uit de analyse van de gevonden sporen blijkt dat deze toebehoren aan dieren uit de familie der hondachtigen, waarschijnlijk een hond of een Noord-Afrikaanse goudwolf.

Bovendien toont een autopsie op een lam in Oulmes, dat volgens de inwoners was aangevallen door een leeuw, dat de bijtsporen niet overeenkomen met die van een leeuw. De bevindingen wijzen eerder op een kleiner hondachtige. Ook een drone-onderzoek in de bossen leverde geen resultaten op.

Lees ook: Dierentuin van Rabat presenteert Atlasleeuw-welpjes (video)

ANEF benadrukt dat haar teams de veldonderzoeken voortzetten en alert blijven op eventuele getuigenissen of waarnemingen van wilde dieren, om de echtheid ervan te verifiëren en indien nodig actie te ondernemen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team