Zoeken

Studie onthult specifieke kenmerken Marokkaanse woestijnkat

8 april 2023 - 20:00 - Marokko

©

Onderzoekers hebben bij de Marokkaanse zand- of woestijnkat nieuwe gedragingen ontdekt, die hem onderscheiden van andere katachtigen.

Het onderzoek naar de kleine wilde kattensoort, waarvan de eerste foto’s in 2017 op internet werden gepubliceerd, verraste de onderzoekers. Ze hadden de katten uitgerust met VHF-halsbanden om ze bijna vijf jaar lang te monitoren en hun gedrag te analyseren. Grégory Breton, directeur van de vereniging Panthera France, leidde het toezicht op de katten, die in een warm klimaat leven en zo’n 3,5 kilo wegen.

Lees ook: Kittens zandkat voor het eerst in Marokko gefilmd (video)

Na een observatie van vijf jaar door het onderzoeksteam, bestaande uit Dr. Alexander Sliwa van de dierentuin van Keulen, Saad Azizi en Mahmoud Zine Eddine van de dierentuin van Rabat en Alifal Elhaj, werden de resultaten van de studie van deze kattensoort in maart gepubliceerd, in het blad ’Journal of Arid Environments’. De onderzoekers leggen in hun artikel uit dat ze zeer specifieke gedragingen bij de zandkat hebben opgemerkt en ze hopen dat hun onderzoek zal helpen om voorzieningen te treffen voor de bescherming van deze soort.

De studie geeft informatie over de gedragingen van 10 wilde katten en toont aan dat ze geen verse wonden, geen gebroken tanden en bijna geen littekens op hun lichaam vertoonden, nadat ze door verschillende delen van het zuiden van Marokko hadden getrokken. "Deze kat kan een habitat delen met anderen van zijn soort; misschien komt hun perceptie overeen met hun aard, althans ten opzichte van andere woestijnkatten," vertelt Breton.

Lees ook: Wandelaar ontmoet ’uitgestorven’ Serval in de Marokkaanse Atlas

"Als hun levensdomein in feite groter is en alleen bepaalde delen van de woestijn bezet, zoals onze studie suggereert, zou deze soort redelijkerwijs kunnen worden geherclassificeerd als ’vrijwel bedreigd’," voegde de directeur van Panthera France eraan toe. Hij merkte daarbij op dat er nog veel te leren valt over de woestijnkat en dat andere onderzoekers hun studies ook op deze katten zouden moeten richten, om ze beter te leren kennen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team