Zoeken

Experts verklaren ontstaan nieuwe waterbronnen na aardbeving in Marokko

22 september 2023 - 09:00 - Marokko

©

Een verrassend gevolg van de krachtige aardbeving op 8 september in Marokko is de verschijning van een nieuwe waterbron in de gemeente Ighil, het epicentrum van de beving. Geologen en sismologen bevestigen dat dit een natuurlijk gevolg is van scheuren in de aardlagen.

De aardbeving, met een kracht van 7 op de schaal van Richter, wordt beschreven als de krachtigste ooit geregistreerd in het koninkrijk. Kamal Agharroud, een vooraanstaande geoloog, wijst op de geologische breuk van Tizi N’Test, die al tientallen jaren slapend was, als mogelijke oorzaak. Hoewel het Atlasgebied bekendstaat om zijn gematigde seismische activiteit, was deze beving voor velen een onverwachte gebeurtenis. Lahcen Asebriy, een sismotectonisch expert, benadrukt dat naschokken, hoewel angstwekkend voor bewoners, een normaal verschijnsel zijn na zo’n beving.

Lees ook: Lichtpuntje in Ighil: aardbeving brengt nieuwe waterbron naar getroffen dorp (video)

Het meest verrassende was echter de opkomst van een nieuwe waterbron in Ighil. Asebriy legt uit dat nieuwe bronnen ontstaan door het splijten van geologische lagen, waardoor grondwater dat in ondiepe watervoerende lagen wordt opgeslagen, kan opwellen. Agharroud vult aan door te benadrukken dat het Atlasgebergte een cruciale watervoorraad bevat. Een beving van deze omvang kan de ondergrondse structuren en waterstromen aanzienlijk beïnvloeden.

Lees ook: Aardbeving in Marokko: opgedroogde waterbronnen herleven na 20 jaar

Beide experts zijn unaniem: hoewel aardbevingen onvoorspelbaar en onvermijdelijk zijn, is het essentieel om potentieel gevaarlijke seismische gebieden te identificeren en daar de bouw van woningen en infrastructuur te vermijden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team