Zoeken

Motorbakfietsen in Marokko: van integratie-hulpmiddel tot symbool van misdaad

16 maart 2024 - 14:00 - Marokko

©

De motorbakfietsen die ooit bedoeld waren om kansarmen en ex-gedetineerden te helpen, worden nu vaak misbruikt voor criminele activiteiten in Marokko. In een video die viraal ging op sociale media, werd aandacht gevestigd op deze zorgwekkende trend.

De motorbakfietsen worden in verband gebracht met ontvoeringen, berovingen en drugshandel, wat de autoriteiten in Casablanca heeft gedwongen om hard op te treden tegen de misdadigers.

Lees ook: Ramadan: maand van spiritualiteit... en conflicten?

"De motorbakfiets is een doorn in het oog geworden voor de Marokkaanse samenleving, met name in de grote steden," zegt Mohamed Akdid, voormalig veiligheidsfunctionaris en expert in criminaliteit, aan Al Ayam 24. Hij benadrukt dat de motorbakfietsen, die door de staat ter beschikking worden gesteld aan ex-gedetineerden, bedoeld zijn om "hun re-integratie in de maatschappij te vergemakkelijken, kleine bedrijven voor jongeren op te zetten en nieuwe kansen op de arbeidsmarkt te creëren."

Lees ook: Automobilisten en winkeliers afgeperst in Azrou

Akdid voegde toe dat de autoriteiten zich ernstige zorgen maken over de situatie en op zoek zijn naar duurzame oplossingen, vooral sinds een bestuurder van een motorbakfiets kortgeleden met opzet op een agent inreed. Socioloog Ali Chaabani uitte zijn ongenoegen over het feit dat de motorbakfietsen "tegenwoordig aan iedereen worden toegekend," wat in strijd is met de regelgeving en wetten, "en worden gebruikt door drugsgebruikers, wat een gevaar vormt voor de burgers."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team