17 maart 2024 - 09:00 - Marokko
Milieubewegingen uiten hun ongenoegen over het afval dat achterblijft op Marokkaanse stranden na de iftar tijdens de Ramadan. Families die deze traditie koesteren, laten vaak grote hoeveelheden rommel achter, wat schadelijk is voor het milieu.
"De gezamenlijke iftar op het strand is een nieuw fenomeen in de Marokkaanse samenleving," aldus Suhaim Mohamed Sohaimi, expert in milieu en voorzitter van de vereniging Zohour voor milieu en duurzame ontwikkeling. "Zoals elk sociaal fenomeen heeft het voor- en nadelen."
Lees ook: Ramadan: Agadir wil einde maken aan "iftar-rommel" op stranden
Sohaimi benadrukt in een verklaring aan Al Ayyam 24 dat deze iftar-bijeenkomsten weliswaar de economie van kuststeden stimuleren, maar dat het achtergelaten afval "zowel het water als het zand vervuilt." Hij uit zijn ongerustheid over de "onverschilligheid en het gebrek aan bewustzijn" van families die zich aan dit onverantwoordelijke gedrag schuldig maken.
Mohamed Tafrouti, auteur en voorzitter van het Milieuperspectieven centrum voor milieumedia en duurzame ontwikkeling, sluit zich aan bij de kritiek. Hij noemt de vervuiling een "ecologisch drama" en waarschuwt dat "de meeste van de afvalresten die roekeloos op de stranden worden achtergelaten, uiteindelijk in de magen van vissen belanden. We krijgen dit onvermijdelijk op ons bord wanneer we deze vissen consumeren."
Lees ook: Ramadan en sociale media: Iftar-foto’s zaaien verdeeldheid
Tafrouti roept de lokale autoriteiten op om in samenwerking met de milieupolitie, afvalbakken en verbodsborden te plaatsen langs de stranden. Tevens pleit hij voor sensibilisatiecampagnes en dringt hij aan op het uitschrijven van boetes aan overtreders.
De ongelofelijke comeback van Mohamed Ihattaren
Spanje wil belasting van 100% voor huizenkopers uit Marokko
Geplande snelweg Al Hoceima-Nador uitgesteld
Ramadan 2025: data voor Marokko
Douaneposten Sebta en Melilla: Marokko eist in ruil luchtruim Sahara
Kings League in Marokko?
Geplande snelweg Al Hoceima-Nador uitgesteld
Ramadan 2025: data voor Marokko
Douaneposten Sebta en Melilla: Marokko eist in ruil luchtruim Sahara
Oudste universiteit ter wereld staat in Marokko
Marokkaanse politiecommissaris Laila slachtoffer haatcampagne in Spanje
Algerije provoceert Turkije en Syrië na toenadering met Marokko
Tindouf, Touat, Hassi Beïda... door Algerije geannexeerde Marokkaanse gebieden
Marokkaanse snelwegen: onveilig en slecht onderhouden