Zoeken

Moslimvrouwen zijn eindelijk ook hoofdrolspeelsters in series

20 april 2023 - 10:00 - Cultuur

©

Op populaire streamingsdiensten zijn steeds vaker moslims en mensen van kleur te zien in hoofdrollen. Moslimvrouwen met een hoofddoek spelen in deze series niet de stereotyperende rollen die we gewend zijn, maar worden in beeld gebracht als model, gitarist of superheld.

Bij de NPO kan je sinds een paar weken online kijken naar de serie Katwalk. Daarin droomt Khadija (Kat) van een carrière als topmodel. Haar familie wil eigenlijk liever dat ze arts wordt en bij een modellenwedstrijd wordt ze afgewezen wegens het dragen van een hijab. Maar al deze weerstand ontketent juist een revolutie in haarzelf.

Lees ook: Marokkaanse actrice Hajar Brown slachtoffer discriminatie

Regisseur Salma Chafouk Idrissi zegt dat ze een serie wilden maken waarin ook Nederlandse moslimjongeren zich zouden kunnen herkennen. "We wilden gewoon een stoer verhaal maken over een doodgewone meid met een hoofddoek die creatief en ambitieus is, en een droom heeft. Ze krijgt kritiek uit haar gemeenschap, maar wil ook haar eigen normen en waarden niet opgeven. Er zijn zoveel moslimmeiden in Nederland die net zo zijn", zegt ze in een gesprek met NOS Nieuws.

Diezelfde intentie is er ook steeds vaker bij bij streamingsdiensten. Zo bracht Disney+ vorig jaar bijvoorbeeld Ms. Marvel uit, met de eerste islamitische superheldin in het universum van Marvel, verscheen datzelfde jaar op de Britse televisie de serie We Are Lady Parts, over vijf jonge feministische moslimvrouwen uit Londen die in een punkband spelen, verscheen Ramy op Amazon Prime, over het leven van een islamitische jongen van Egyptische afkomst in New Jersey en is Mo over een Palestijnse asielzoeker in Texas te zien op Netflix.

De nieuwe series verschillen radicaal van de producties waarin Arabieren en moslims voornamelijk de rol kregen van terrorist of religieuze fanaticus. "Het is nieuw dat we diverse karakters zien met een eigen achtergrondverhaal. Voorheen kregen mensen van kleur of vrouwen met hoofddoek vaak een kleine rol, maar zag je niet hoe hun dagelijks leven eruit ziet", zegt Judith Naeff, arabist en universitair docent cultuurwetenschappen aan de Universiteit Leiden. "Moslims zagen in westerse films en op tv maar weinig personages met wie ze zichzelf konden identificeren."

Lees ook: Juf Kamalia verwerkte vragen over hoofddoek in kinderboek

Toch ziet Naeff dat de filmindustrie nog weinig divers is. "Het is nu vaak een bewuste zet om diverse personages in te zetten. Maar pas als de filmindustrie ook achter de schermen op alle niveaus inclusief is, zal diversiteit op het scherm vanzelfsprekend worden."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team