22 januari 2023 - 21:00 - Wereld
De 36-jarige Kamalia Talhaoui draagt een hoofddoek en werkt als juf op de basisschool. Haar team stond altijd wel achter haar, maar zowel ouders als kinderen moest eerst even wennen aan haar hoofddoek. Met name de kleuters houden er de grappigste veronderstellingen op na. Talhaoui schreef er het unieke prentenboek ’Juf, wat voor haar heb je?’ over.
Door haar hoofddoek viel juf Kamalia altijd in de kijker op de basisscholen waar ze werkte. De kinderen hadden er veel vragen en fantasieën over. Soms werd er gedacht dat ze geen of gek haar had. "Ze vragen ook altijd: ’Mogen we je haar zien?’ Ieder jaar krijg ik diezelfde vraag van mijn leerlingen", zegt ze aan de Provinciale Zeeuwse Courant.
Lees ook: België: hoofddoekverbod op school voor Grondwettelijk Hof
De Marokkaans-Nederlandse juf schreef alle opmerkingen van haar leerlingen op, met het idee er ooit een leuk boek over te schrijven. Tijdens de coronacrisis brak die tijd dan eindelijk aan. "Toen dacht ik: ’Ik ga nu echt starten’. Maar waar moet je beginnen en bij wie?" Via via kwam Talhaoui terecht bij uitgeverij Leopold in Amsterdam en ging ze samen met illustrator Natascha Stenvert en een redacteur aan het werk. Anderhalf jaar later is haar boek werkelijkheid geworden.
Haar geïllustreerd boek "Juf, wat voor haar heb je" bevat de grappige vragen van haar leerlingen. "Zo vroeg er eentje bijvoorbeeld of mijn hoofddoek vast zat met lijm". Wanneer kinderen nieuwsgierig waren naar de kleur van haar haren liet ze hen steevast raden en dat leverde ook altijd hilarische reacties op. "Ze vroegen ook altijd of ze mijn haar mochten zien. En als ik dat dan deed, ik heb donkerblonde krullen, zeiden ze altijd verbaasd: ’Juf, wat ben je mooi zonder hoofddoek!’ Dan zei ik met een knipoog: dat is de reden dat ik hem draag."
Lees ook: Hoofddoek op school: TikTok generatie
Kamalia denkt dat haar boek ook beantwoord aan een noodzaak. "Er zijn nu ook veel meer juffen met een hoofddoek op scholen. Ik wil laten zien dat die net zo normaal zijn als alle andere juffen." Aan het einde van het boek doet juf Selma haar hoofddoek uit om haar haar aan de kinderen te laten zien zodat ze beseffen dat zij net als andere mensen is. "Kortom, iedereen is mooi en uniek, en dan ben je op je mooist", aldus Talhaoui.
Hart van Nador sterft: inwoners in actie
Naar Marokko met de auto: 10 fatale fouten die je moet vermijden
Sherine dreigt met rechtszaak na kritiek in Marokko
Topteam: Hammouchi gaat samenwerken met VAE-inlichtingendienst
Zomerreis naar Marokko dreigt fiasco te worden door hoge prijzen
Marokko onthult schokkende cijfers over gifdieren
Marokkaanse en Nederlandse vrouwen sterven door explosie in Spaanse bar
McDonald’s verrast met Marokkaanse Hawaï
Drugs uit Marokko en Colombia nu via Spaanse rivier
Bengalese topfunctionaris reist met munitie naar Marokko
Borgerhoutse burgemeester zoekt rust in Tanger
Verhoogde Spaanse surveillance bij enclaves, Marokko in het vizier
Antwerpse moskee krijgt dreigbrief en kogel
Trauma na vlucht: passagier Manchester-Agadir vertelt