Zoeken

Vakantiegangers gedood in Saïdia: Algerije veroordeelt overlevende

4 september 2023 - 19:30 - Wereld

©

De Algerijnse justitie heeft besloten een overlevende van het tragische schietincident bij Saïdia te veroordelen tot een gevangenisstraf. Dit heeft een reactie uitgelokt van de Marokkaanse mensenrechtenraad (CNDH), die pleit voor een eerlijk en openbaar proces voor de jonge Franse Marokkaan.

Smail Nabi, een van de overlevenden van het schietincident waarbij twee Marokkaanse vakantiegangers door de Algerijnse kustwacht werden gedood, heeft een gevangenisstraf van 18 maanden gekregen in Algerije. Hij raakte gewond en werd door de Algerijnse kustwacht meegenomen. De CNDH heeft zijn verbazing uitgesproken over de snelheid van het vonnis en roept Algerije op tot een eerlijk proces in de aanwezigheid van internationale waarnemers.

Lees ook: Marokkanen gedood door Algerijnse kustwacht: Algerije reageert

Volgens het relaas van een andere overlevende, Mohamed Kissi, waren hij, zijn broer en twee vrienden betrokken bij het incident. Ze bevonden zich op jetski’s voor de Marokkaanse kust toen ze verdwaald raakten. Twee van hen werden door de Algerijnse kustwacht doodgeschoten, waaronder zijn jonge broer. De CNDH heeft de inzet van echte kogels door de Algerijnse kustwacht tegen weerloze burgers veroordeeld, in plaats van hulp en assistentie te bieden aan personen die verdwaald waren op zee.

Lees ook: Marokkaanse acteur woedend na moord neef door Algerijnse kustwacht

Op zondag bevestigde het Algerijnse ministerie van Defensie dat waarschuwingsschoten waren gelost voordat er op de vakantiegangers werd geschoten, een bewering die wordt tegengesproken door Mohamed Kissi. Hij stelt in een interview dat de Algerijnse kustwacht heel goed wist dat ze te maken hadden met verdwaalde vakantiegangers, maar toch het vuur opende.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team