Zoeken

Moncef Slaoui zegt hoe de vaccinatiecampagne een succes kan worden

10 februari 2021 - 10:40 - Wereld

©

Tijdens een interview met radiozender France Inter, heeft de Marokkaanse immunoloog Moncef Slaoui, voormalig hoofd van het vaccinatieprogramma van de Verenigde Staten, uitgelegd wat er allemaal komt kijken bij de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus. Als voormalige hoofdadviseur van het Amerikaanse Operation Warp Speed besprak hij ook de wereldwijde vooruitgang van de verschillende vaccinatiecampagnes.

Nu op veel verschillende plekken op de wereld de vaccinatie van de bevolking is begonnen meent Slaoui dat er "grote vooruitgang is geboekt bij het uitbannen van de pandemie door het gebruik van vaccins." Toch is er volgens de immunoloog nog een lange weg te gaan voordat er wereldwijd immuniteit is opgebouwd tegen het coronavirus.

"Er is nog nooit een vaccin gevonden, ontwikkeld, geproduceerd, getest en goedgekeurd in een periode van minder dan een jaar. Ik denk dat we eind maart de 100 miljoen mensen die het meeste risico lopen, zullen hebben ingeënt. In Europa zal er naar mijn mening een vertraging van drie of vier maanden zijn", zegt Slaoui.

Ook haalt Slaoui herinneringen op aan zijn beginperiode als hoofdadviseur van Operation Warp Speed. "Alle democraten zeiden dat het onmogelijk was. Maar het is een geweldig cadeau voor de nieuwe regering, waar ik een voorstander van ben. Ik was verbaasd dat de politiek betrokken raakte bij de pandemie, ik hoopte dat we meer feitelijk zouden zijn. Het creëren van verwarring is altijd een element dat aarzeling over vaccins aanmoedigt."

Zowel de Marokkaanse als de Amerikaanse bevolking waren sceptisch over de veiligheid en de effectiviteit van de vaccins. Met de start van de vaccinatiecampagnes keerde de rust weer terug. "Mensen zijn tegenwoordig erg gefrustreerd omdat het uren duurt om zich te laten vaccineren. Ik denk dat het feit dat de vaccins voor 95% effectief zijn en dat er 30 miljoen mensen zijn gevaccineerd, aantoont dat hun veiligheid en effectiviteit uitstekend zijn, en dat de aarzeling afneemt."

Slaoui vindt dat er lering moet worden getrokken uit de desastreuze gevolgen van de huidige pandemie. Het stelt landen voor om in de toekomst een deel van hun defensiebudget in te zetten om de strijd tegen toekomstige pandemieën te financieren. "Er zullen meer pandemieën komen, hopelijk zullen ze veel sneller onder controle worden gebracht, met minder impact. Maar alle landen hebben legers voor het geval dat virussen bijzonder geschikt zijn om aan ons te ontsnappen: daarom lijkt het mij uiterst noodzakelijk om een deel van de defensiebegrotingen te besteden aan de strijd tegen biologische dreigingen."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team